Januari: Heel veel inwoners leven mee met de nabestaanden.
Januari: Heel veel inwoners leven mee met de nabestaanden. Foto: Bob Awick

Het jaar 2020 in twaalf foto's

GOOISE MEREN Traditioneel sluiten we het jaar af met jaaroverzichten. We pakten de kranten van afgelopen jaar er nog eens bij en dat heeft geleid tot dit jaaroverzicht. Twaalf foto's van markante momenten van het nieuws in dit jaar. Van elke maand een.

Januari
Het vreselijke ongeluk op de Comeniuslaan, waarbij een 36-jarige vrouw uit Naarden overleed, is nog altijd het gesprek van de dag. Zoveel verdriet, de gemeenschap is in rouw. Op de stoep waar het ongeluk is gebeurd liggen bloemen en kaarten met lieve boodschappen. En ‘s avonds brandt er een eenzaam lichtje in een lantaarntje.

Februari
Zijn de honderden bezoekers van de open dag Crailo in Bussum daadwerkelijk kopers of vooral nieuwsgierige mensen die een kijkje wilden nemen op het voormalige militaire terrein? De belangstelling is in ieder geval zeer groot. Op Crailo worden tussen de 500 en 600 woningen in de natuur gerealiseerd.

Maart
Een skatepark realiseren. Dat is de gedachte achter de Katercup: een lokaal skate-event in Muiden waar lokale skaters hun petitiewebsite voor dit park lanceren. Inmiddels is er na een handtekeningenactie 100.000 euro beschikbaar gesteld door de gemeente voor de aanleg van het skatepark. Er loopt nog een crowdfundingsactie voor de resterende 50.000 euro.

April
In Naarden-Vesting klinkt op Goede Vrijdag de beroemde aria ‘Erbarme dich’ van Johann Sebastian Bach. Omdat de traditionele Matthäus Passion vanwege de coronamaatregelen niet doorgaat, doen Naarders de oproep om iets na 11.00 uur de ramen open te doen en de aria op te zetten. Rond dat tijdstip komen ook mensen op het plein bijeen.

Mei
Paul Vuijst, de geboren en getogen Naarder met zijn markante verschijning, wordt op 6 mei naar zijn laatste rustplaats gebracht. Vuijst, herkenbaar aan zijn bulderende stem en witte baard, krijgt eind februari te horen dat hij een kwaadaardige, snelgroeiende tumor aan de hersenstam had. Paul is tachtig jaar geworden.

Juni
Bijna 175 historische zeilschepen, waaronder dertien schepen uit Muiden, verzamelen zich voor Forteiland Pampus. De schippers vrezen dat door het gebrek aan inkomsten de Hollandsche Zeilvloot verdwijnt. Het grootste probleem is volgens de schippers dat ze het Certificaat van Onderzoek (CvO) van hun schepen mogelijk niet meer kunnen betalen.

Juli
Op veilige afstand uit elkaar en met swingende muziek was het een gezellige boel voor wijkcentrum Uit-Wijk in Bussum. Op het grote plein organiseerde Versa Welzijn ‘De 1,5 meter Senioren Barbecue’ voor tachtig gasten. “Ik had nooit gedacht dat er zoveel animo voor zou zijn in deze coronatijd”, vertelt Esther Lindhout van Versa Welzijn. “Mensen waren er ook écht aan toe om er even uit te zijn en spraken hun dank dan ook veel en vaak aan ons uit.”

Augustus
Een noodkreet van de Vestingvaart Naarden. De twee voetgangersbruggen - en dan met name die aan de zijde van het industrieterrein - zijn populaire zwemplekken. Vanaf de leuning maken jongeren een bommetje in het water. "Onze schippers staan doodsangsten uit, want hun gedrag is hartstikke gevaarlijk.”

September
Het heeft Stichting Halifax Monument Muiden 2,5 jaar gekost, maar het monument voor de zeven omgekomen bemanningsleden van een bommenwerper die neerstortte in de Noordpolder tijdens de Tweede Wereldoorlog staat op zijn plek. Het monument aan de Zuidpolderweg wordt onthuld door burgemeester Han ter Heegde.

Oktober
Het treinverkeer rond Naarden-Bussum is flink ontregeld nadat een vrachtwagen bij de spoorwegovergang ‘Herenstraat' met een kraan de bovenleiding naar beneden trok. "De schade is erg groot”, meldt een woordvoerder van ProRail. Vanwege de veiligheid besluiten specialisten van ProRail om bij de breuk de spanning van de bovenleiding te halen. Uiteindelijk duren de werkzaamheden 27 uur.

November
Door corona dit jaar geen grootse sinterklaasintochten. Mensenmassa’s bij elkaar zijn door het kabinet verboden. In Bussum pakt Sinterklaas zijn bezoek op eigen wijze aan; hij gaat met twee roetveegpieten de scholen langs.

December
Een trieste dag, aldus Harry Smit nadat hij weer terug aan wal is na een laatste bezoek aan het dierbare zeilschip. Als eerste eigenaar van Elisabeth Smit ziet hij liever dat zijn geliefde driemaster nog tientallen jaren over het water zou varen. Smit kwam samen met een zijn zonen en een goede vriend speciaal uit Winkel (Noord-Holland) om in Muiden nog een laatste keer zijn Elisabeth Smit te aanschouwen.

Check Extra voor het lokale jaaroverzicht



Februari: Wonen op Crailo blijkt gewild
Maart: Max,Thomas en Fred hopen snel een skatepark in Muiden te hebben.
April: Tijdens de aangepaste Matthäus Passion in Naarden-Vesting.
Voor Paul werd bij zijn huis een drive-thru georganiseerd.
Juni: Schippers uit het hele land kwamen samen bij Pampus.
Juli: Binnen mum van tijd zit de activiteit vol.
Juist als de bootjes passeren, springen de jongelui van de brug.
September: De onthulling van het Halifax monument aan de Zuidpolderweg.
Oktober: Het treinverkeer lag 27 uur stil.
November: Burgemeester Ter Heegde samen met Sinterklaas.
December: Harry Smit was zichtbaar geraakt door de sloop.