Afbeelding
2016

Jaarbeeld van Bussum: december

Algemeen

BUSSUM - Een hoop gedoe over het spoor deze maand. Er wordt gesproken over de werkzaamheden aan het spoor, maar daarnaast over het afgeslankte spoorboekje. 

Het aantal treinen dat per uur vertrekt van en naar Naarden-Bussum gaat vanaf deze maand omlaag. Dat geldt vooral voor 's avonds en 's weekends. Er vertrekken van en naar Naarden-Bussum van alle kanten 's avonds nog vier of vijf treinen per uur. Dat aantal gaat voor de meeste trajecten vanaf deze maand naar beneden. Het zorgt voor ontsteltenis: de gemeente krijgt veel klachten van bewoners en gaat lobbyen om Naarden-Bussum weer op de kaart te krijgen.

Dan de werkzaamheden: deze maand wordt bekend dat de grote opknapbeurt voor het spoor een jaar opgeschoven wordt. Maar hoewel we er dus wat langer op moeten wachten, het wordt wel allemaal beter.  

Meer asbest gevonden: verbouw gemeentehuis vertraagd en tonnen duurder
Meer aangetroffen asbest dan verwacht zorgt ervoor dat de verbouwwerkzaamheden van het gemeentehuis langer gaan duren dan verwacht. Het werk gaat daarnaast enkele tonnen meer kosten. Dat het gemeentehuis asbest had was al bekend, maar de bouwers hebben op onverwachte plekken meer asbest gevonden. Er moet nu extra gesaneerd worden: de gemeente gaat al het asbest weghalen. 

Bewoners verlaat Gewestappartement hebben sleutels voor kerstdagen
De huurders van het laatste Gewestappartement hebben nu voor de kerstdagen hun sleutels van het gebouw. Dat hebben ze te horen gekregen van de verhuurder. De bouw van het laatste appartementsgebouw bleek de afgelopen weken vertraagd. Dat kwam doordat enkele werkzaamheden langer duurden en doordat spullen te laat werden aangeleverd. Daardoor duurde het langer voordat de appartementen konden worden opgeleverd aan de huurders. 

Auto's zorgen nog steeds voor problemen aan Havenstraat
Het gebeurt nog steeds te vaak dat er auto's door de Havenstraat komen. Daarover klagen bewoners en enkele ondernemers aan de straat. Er mogen al jaren geen auto's de Havenstraat over, maar na de werkzaamheden aan de straat gebeurt dat wel steeds vaker. Dat komt volgens de buurt omdat er geen paaltjes meer staan om het autoverkeer tegen te houden. De 'verboden' auto's zorgen volgens de buurt voor veel gevaar. 

Kans dat er toch een toekomst bestaat voor de stedenband
Er bestaat toch een kans dat de stedenbanden van Naarden en Bussum met Uhersky Brod en Valasske Mezirici een toekomst hebben. Er wordt door betrokkenen gekeken of de stedenbanden toch behouden kunnen worden. De gemeente maakte afgelopen maand bekend te overwegen de stedenband van Bussum met Valasske Mezirici te schrappen en alleen door te gaan met de Naarder stedenband met Uhersky Brod. Het behouden van twee stedenbanden zou volgens de gemeente teveel geld en teveel werk kosten. De stedenband met Valasske Mezirici wordt opgeheven omdat er de laatste jaar nog maar amper wat gebeurde, de stedenband met Uhersky Brod zou versomberd worden doorgezet. 

Gemeentewapen wordt blauw en wit en zonder fratsen
Het gemeentewapen van Gooise Meren wordt blauw en wit en zonder fratsen. Het gemeentebestuur stelt voor de keuze te maken voor een van de eenvoudigste varianten. De gemeente volgt daarmee de wens van bewoners. Er werd enkele maanden geleden een hele reeks schetsen gemaakt voor het wapen van de gemeente. Meerdere elementen van de oude gemeentewapens werden samengevoegd.

Straat zakt weg na gesprongen waterleiding, auto vast
Een gesprongen waterleiding veroorzaakt een groot gat aan de Aagje Dekenlaan. Een nietsvermoedende automobilist kwam er met de auto in vast te zitten. Het grote gat ontstond toen door de gesprongen waterleiding zand onder de weg wegspoelde. De gesprongen waterleiding zorgde er eveneens voor dat de straat vol water stond. De bestuurder van de auto kwam met natte voeten en de schrik vrij. De problemen met de gesprongen waterleiding konden al snel worden opgelost. 

Maatregelen om verkeer rond Action te verbeteren
Er gaat komend jaar een reeks maatregelen genomen worden om de verkeerssituatie rond de Action aan de Slochterenlaan te verbeteren. Dat laat wethouder Van Meerten weten. Er gaat vanaf volgend jaar een stopverbod gelden aan de straat en de bocht van de Slochterenlaan wordt aangepakt. Dat moet voorkomen dat vele auto's stoppen en omkeren. Er gaan ook maatregelen genomen voor de Action zelf: de zaak mag geen vrachten meer laden en lossen rond het begin en eind van de schooltijden. De vrachtwagens met goederen zetten de straat nu steeds deels vast. 

Markt sociale huurwoningen muurvast
De markt van sociale huurwoningen zit momenteel zo goed als vast. Dat stellen woningbouwcorporaties. Volgens hen kan het veel beter. De huurmarkt kent een paar voorname problemen: er zoeken veel mensen naar een sociale huurwoning, er zijn weinig sociale huurwoningen beschikbaar en er wordt nog veel sprake van scheefwonen. De gemeente Gooise Meren telt momenteel pakweg 4750 actieve woningzoekenden, het afgelopen kwartaal werden er slechts 52 woningen toegewezen. 

Gooise Meren helpt Weesp met zorgtaken
Gooise Meren helpt Weesp vanaf 1 januari met de uitvoering van zorgtaken. De twee gemeenten kwamen deze maand tot een akkoord. Het gaat om de zogenaamde back-office: Gooise Meren voert de taken uit op het vlak van wmo en jeugdzorg. Daarnaast helpt Gooise Meren met ict-systemen en applicatiebeheer. Komend jaar moet dat stap voor stap meer worden.

Uit de krant

!

Uit de krant

Logo
Afbeelding
Frank Mooijman: 'Met geld kun je geen kampioensteam kopen' Familieclub. Vriendengroep. Coach Rombley. Landstitel voor HCAW is kampioenschap van het collectief Sport 30 sep, 12:00
Afbeelding
Musicalcomedy ‘Blind Date’ in Spant; over de wondere wereld van daten Cultureel 30 sep, 09:00
Logo
Afbeelding
'Gemeenteraadsleden moeten onderbouwing eisen' Verontwaardiging bij omwonenden over nieuwbouwplannen voor De Gooise Warande Buurt & wijk 30 sep, 08:00
Logo
Afbeelding
'In het begin het heel moeilijk' Van vluchteling tot ondernemer. Een KvK-nummer, een naaimachine en een auto. Meer had Ziba Khani niet nodig regio 29 sep, 18:05
Afbeelding
Seniorenmarkt in gemeentehuis Zorg 29 sep, 16:21
Afbeelding
Politie zoekt getuigen van mishandeling Politie 29 sep, 14:45
Afbeelding
40 miljoen euro extra voor onder andere gemeenten en lokale initiatieven Ministerie van VWS met ‘Beppie on Tour’ langs lokale initiatieven tijdens Week tegen Eenzaamheid Zorg 29 sep, 14:00
Afbeelding
Ook voor vragen tussendoor is Jeugd en Gezin voor iedereen bereikbaar Zorg 29 sep, 13:03
Voorproefje Bussumsnieuws Extra? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief