Afbeelding
update

Kamerdebat brengt geen duidelijkheid over fusie

Algemeen Dossier: Gemeentefusie

BUSSUM - Het debat van de Tweede Kamer over het wetsvoorstel voor de herindeling van de gemeente Bussum heeft niet de gehoopte duidelijkheid gebracht. Er is nog steeds geen Kamermeerderheid voor een van de fusievarianten.

VVD en SP vinden de GV3-fusie, dus zonder Weesp, de beste variant. De SGP neigt ernaar, maar is nog niet overtuigd.

PvdA, D66 en GroenLinks blijven onverkort voor de GV4-fusie van Weesp, Muiden, Naarden en Bussum. 

PVV en ChristenUnie zijn tegen elke variant en willen het wetsvoorstel niet eens behandelen.

Daarmee is de Tweede Kamer geen steek verder dan bij het vorige debat. Toch liggen de kaarten nu wel anders.

Want de SP, altijd mordicus tegen de herindeling, koos ineens voor de GV3 omdat dit als voorkeur uit de bus kwam in de Bussumse volkspeiling.

En het CDA, dat begin maart de GV3 nog steunde onder voorwaarde dat Weesp meer ambtelijke ondersteuning zou krijgen, bleek vandaag te twijfelen tussen de twee opties. Kamerlid Hanke Bruins Slot vroeg daarom ook of de stemming over het wetsvoorstel kon worden verschoven naar half mei, na het reces.

De minister besloot toen om nog eens een draagvlakronde te doen in de regio. De uitkomst daarvan werd door de partijen verschillend geïnterpreteerd, zodat de impasse bleef.

Wel duidelijk is dat de Tweede Kamer halverwege mei een besluit gaat nemen. De Kamerleden komen de dinsdag na het voorjaarsreces bij elkaar om over het wetsvoorstel te stemmen. 

Uit de krant