Hilbrink (l) en Larooij zijn blij met de samenwerking.
Hilbrink (l) en Larooij zijn blij met de samenwerking. Foto: GooiseMerenNieuws

E-Fitness Muiden en Stadsraad slaan handen ineen voor duurzame opwekking stroom voor Vesting Muiden.

Natuur & Milieu

MUIDEN - Uit de algemene Stadsraad-enquête van 2023, waar veel Muidenaren aan hebben bijgedragen, blijkt dat veel inwoners de komst van een eventueel windmolenpark in het Markermeer niet zien zitten. Door de Stadsraad Muiden is daarom gezocht naar alternatieve oplossingen, waarbij gekeken is of er ook andere problemen - eventueel - meegenomen kunnen worden in die oplossing. 

“Daar we een grote vergrijzing in Muiden zien ontstaan, zagen we een kans om meerdere problemen integraal te kunnen oplossen”, zegt Stadsraad-voorzitter Jeroen Hilbrink. “Hierbij zijn we op zoek gegaan naar een meer doelmatige aanpak, waarbij ook de oudere jeugd van Muiden zijn glans kan geven. De oplossing lijkt dichterbij dan gedacht en denken we te hebben gevonden in de samenwerking met E-Fitness Muiden.”

Remco Larooij, mede-oprichter van dit initiatief legt uit: “Sinds de opening van onze E-Gym krachtcirkel, afgelopen december, zien wij een compleet nieuw fenomeen ontstaan. We hebben ontzettend veel nieuwe leden die ook gedurende de dag komen trainen. Hierdoor hebben we een goede spreiding van de bezetting van de toestellen die daarmee veel energie opwekken. Samen met de leden hebben we nu een plan opgesteld dat er altijd zes mensen tegelijk in de E-Gym krachtcirkel zijn, waardoor we genoeg continuïteit kunnen garanderen voor het opwekken van maar liefst 5kWh. Nu kunnen we daar niet de hele vesting op draaien, maar het biedt een serieuze opening voor een alternatieve energiebron.”

De oudere jeugd is er blij mee, de stad heeft een verjongingskuur en de horizon hoeft niet bevuild te worden. Het proefplan wordt begin volgende week aangeboden aan de gemeenteraad. Als de proef succesvol blijkt, zal volgens Larooij er nog een vestiging openen voor een andere wijk.

Uit de krant