Afbeelding

Veel vragen over toekomst azc Laren

Politiek

BUSSUM - Er leven nog veel vragen over wat er gaat gebeuren met het asielzoekerscentrum op Crailo. Dat laat burgemeester Albertine van Vliet weten na vragen van de raadsleden van D66. 

Afgelopen week werd bekend dat het nog maar de vraag wordt of er straks echt asielzoekers gehuisvest gaan worden op het aan Bussum grenzende complex. Dat heeft te maken met de afnemende toestroom van asielzoekers: er worden vooralsnog geen nieuwe vluchtelingen meer gehuisvest op Crailo. 

Bestuurders zoeken naar antwoorden
De burgemeesters van de streek hopen dat hun vragen over de toekomst van het azc komende maand worden beantwoord als men om tafel gaat met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Volgens burgemeester Van Vliet moet er worden gekeken naar wat er nu gaat gebeuren, maar vooral ook naar wat er de komende jaren nog zou kunnen gebeuren. "Want wat als de vluchtelingenstroom weer aantrekt? Is dan Crailo opnieuw in beeld? En hoe is het dan gesteld met het draagvlak daarvoor?", zo laat ze weten. Er moet snel meer bekend worden.

Burgemeester verder teleurgesteld
Burgemeester van Vliet reageert verder teleurgesteld dat de opvang van vluchtelingen op Crailo niet door dreigt te gaan.

"Vanuit de regio, maar ook door andere partijen is er enorm hard gewerkt om van Crailo opnieuw een plek te maken waar asielzoekers opgevangen konden worden. We zijn er binnen Gooise Meren op tal van terreinen heel druk mee geweest", zo zegt ze. "Gezien de inzet van velen en vanuit de overtuiging dat mensen die huis en haard hebben verlaten elders een veilig onderdak moeten krijgen, is het teleurstellend om te moeten constateren dat het COA de zaak nu afblaast. Niet alleen voor ons, maar ook voor al die vrijwilligers in Gooise Meren en de regio die zich met hart en ziel hebben ingezet voor de bewoners."

Uit de krant