Afbeelding

Moet Kuda vandaag werkelijk ons land uit?

Algemeen

BUSSUM - Vandaag is de dag dat de 21-jarige Kuda uit Hilversum ons land moet verlaten. Hij wordt uitgezet naar zijn geboorteland Zimbabwe. Of gebeurt er toch nog iets waardoor het voor de hulptrainer van de Bussumse voetbalclub BFC anders uitpakt?

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) stuurde de inwoner van de Hilversumse Meent twee weken geleden een brief met daarin de mededeling dat hij terug moet naar het land waar hij jaren geleden uit gevlucht is. Kuda woont nu ruim 7 jaar in Nederland. In 2008 is hij gevlucht vanuit het Afrikaanse land. Sindsdien woont hij bij zijn oom en tante en nichtjes in de Hilversumse Meent.

BFC 
"Hij is volledig geïntegreerd in ons land en heeft geen enkele band meer met Zimbabwe. Zijn vader woont in Australië en zijn moeder in Tanzania. Kuda wil graag in Nederland blijven om verder te studeren en te werken", meldt voetbalclub BFC.

Net als Mauro
De 21-jarige heeft hier de middelbare school doorlopen en is daarna naar het mbo gegaan. Inmiddels heeft hij dat diploma op zak. Volgens BFC heeft Kuda al verschillende juridische paden bewandeld om in Nederland te mogen blijven, maar "hij valt overal net buiten". De Bussumers melden dat de Hilversummer wist dat hij zijn studie hier mocht afronden en daarna niet in aanmerking zou komen voor een verblijfsvergunning. "Net als Mauro", voegt de voetbalclub daaraan toe.

Burgemeester
Twee jaar geleden klom burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum in de pen voor hem, maar ook zijn pleidooi heeft vooralsnog niet mogen helpen. Ook een rechtstreeks verzoek aan staatssecretaris Dijkhoff om het dossier te heropenen, haalde niets uit. 

Gisteren schoof Kuda aan in het tv-programma 'Pauw'. De hashtag #kudamoetblijven gaat als een lopend vuurtje op Twitter. Maar vooralsnog heeft de 21-jarige Hilversummer er niets aan.

Toekomst
Wat Kuda van zijn toekomst in Zimbabwe moet verwachten, weet hij niet. Verder studeren kan hij er niet, zijn grootste zorg is een onderkomen vinden. Hij hoopt in het Afrikaanse land nog ergens familie te vinden waar hij terecht kan. Zijn oma, bij wie hij tot 2008 woonde, overleed twee maanden geleden.

Lees hier ons interview met Kuda.

Uit de krant