Afbeelding
Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché
update

Tweede coronapatiënt op Intensive Care Tergooi

Zorg corona

BUSSUM - Op de Intensive Care van Tergooi in Hilversum is vandaag opnieuw een patiënt met het coronavirus opgenomen. Daarmee staat de teller op twee. 

Dat vertelt woordvoerder Wencke Fassbender van het ziekenhuis. Vrijdag werd de eerste patiënt opgenomen. Vanwege de privacy worden er geen mededelingen over de identiteit van deze personen gedaan. "Het enige dat ik kan zeggen is dat het geen kind is." Bij elkaar opgeteld hebben zowel Tergooi Hilversum als Blaricum drie bedden klaar staan voor coronapatiënten. Zij kunnen in het kader van besmetting alleen op de IC-afdelingen (waar ook andere patiënten liggen) worden behandeld. 

Nog altijd mogen patiënten een iemand per bezoekuur ontvangen. Het is niet de bedoeling dat mensen in de gang wachten om elkaar af te wisselen. Patiënten, bezoekers en begeleiders mogen niet binnen komen bij Tergooi als zij last hebben van verkoudheidsklachten, keelpijn, kortademigheid of andere klachten van luchtwegen of koorts. 

De boel op slot gooien, zoals elders, is (nog) niet aan de orde. "Maar dat kan zomaar veranderen", erkent Fassbender. "Het gaat zo snel. Het kan morgen weer anders zijn."

De woordvoerder doet een oproep aan ieder om niet naar het ziekenhuis te komen als het nier per se hoeft. "Natuurlijk maken we ons ontzettend zorgen over het virus, maar ook over de continuïteit van het ziekenhuis. We hopen vooral dat het heel gauw weer een 'normaal' ziekenhuis wordt." 

Want wegens schaarste aan middelen en dreigende schaarste aan personele capaciteit geldt vanaf vandaag afschaling van zorg op beide locaties (Hilversum en Blaricum). Dit betekent dat een deel van de geplande operaties niet kan doorgaan. Afspraken op de polikliniek worden, waar mogelijk, vervangen door telefonische consulten. Patiënten voor wie dit geldt, worden van te voren hierover gebeld. Als patiënten niet gebeld worden, gaat de afspraak gewoon door. De poliklinieken blijven open. 

Vooralsnog gelden deze maatregelen tot 1 april 2020. 

Update

Woordvoerder Fassbender laat weten dat inmiddels één van de IC-patiënten uit het ziekenhuis ontslagen is.

Uit de krant