Alleen als de arts het nodig vindt, wordt getest op het COVIS-19 virus.
Alleen als de arts het nodig vindt, wordt getest op het COVIS-19 virus. Foto: Pixabay

Niet meer iedereen wordt getest op het coronavirus

Zorg corona

REGIO - Niet meer iedereen wordt getest op het coronavirus. "Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft het testbeleid veranderd om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden en op tijd te kunnen behandelen."

De (huis)arts zal bepalen of iemand met klachten getest moet worden. Dit zijn vooral mensen uit kwetsbare groepen die meer risico hebben op een ernstig verloop van de ziekte en waarbij het voor de juist behandeling belangrijk is om zeker te weten of ze COVID-19, het coronavirus, hebben. De huisarts volgt hierin de richtlijn van het RIVM.

Klachten
"Als mensen klachten hebben die op COVID-19 wijzen, moeten ze thuis blijven totdat ze minstens 24 uur geen klachten hebben." Veel mensen bellen de GGD omdat ze hier vragen over hebben.

Onder de kwetsbare doelgroep vallen mensen van 70 jaar en ouder en mensen die op basis van onderliggend lijden in aanmerking komen voor griepvaccinatie. Bijvoorbeeld volwassenen met een afwijking en functiestoornissen van de luchtwegen en longen, chronische aandoeningen en dergelijke.

Vragen en antwoorden
Het RIVM heeft de informatie hierover vermeld bij de vragen en antwoorden over het coronavirus. Hier is nog veel meer informatie te vinden over wat je wel en niet kunt doen, bijvoorbeeld of de kinderen buiten kunnen spelen en wanneer je thuis moet blijven.

Het callcenter van de GGD wordt op dit moment heel veel gebeld en verwijst ook naar deze informatie. Wie na het lezen van de informatie toch nog een medische vraag heeft, wordt doorverwezen naar de huisarts.

Uit de krant