Wethouder Schimmel en een bewoner openden de ruimte officieel.
Wethouder Schimmel en een bewoner openden de ruimte officieel. Foto: © Bob Awick

Senioren van De Flank-complex blij met volwaardige scootmobielruimte

Wonen

NAARDEN - Seniorencomplex De Flank aan de Diaconessenlaan
beschikt sinds kort over een scootmobielruimte. Deze is gerealiseerd door eigenaar Woningstichting Naarden (WSN). Bij de officiële opening - afgelopen maandag - waren enkele bewoners, de huurdersbelangenorganisatie, de aannemer en wethouder Nico Schimmel aanwezig.

De afgelopen jaren is WSN bezig geweest met de veiligheid in haar seniorencomplexen. Scootmobielen spelen hierin een grote rol. De stalling hiervan in de algemene ruimte brengt brandgevaar met zich mee en kan zorgen voor een blokkade van vluchtwegen. Ook kan het gebruik van een scootmobiel in de algemene ruimte ongelukken veroorzaken.

Vernieuwd bouwbesluit

Deze zorgen spelen in bredere zin in de maatschappij. Dit jaar is het Bouwbesluit dan ook vervangen door het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL). Het BBL gaat naar verwachting vanaf 1 juli aanstaande gelden en de regels rondom brandveiligheid zijn nu opgenomen in dit BBL. De regels ten aanzien van scootmobielen in wooncomplexen zijn hierin verscherpt. Zo mogen er bijvoorbeeld in een gemeenschappelijke gang, richting de nooduitgang van een woongebouw, geen brandgevaarlijke objecten aanwezig zijn. Onder brandgevaarlijke objecten wordt ook een scootmobiel verstaan.

Bouw

Vooruitlopend op het BBL heeft Woningstichting Naarden daarom een scootmobielruimte gebouwd. De stichting creëert daarmee veilige parkeerplekken voor deze vervoersmiddelen. “Zo wordt (brand)veiligheid gewaarborgd en voldoen we aan het vernieuwde bouwbesluit”, aldus een woordvoerder. De bouw is mede dankzij een subsidie van de gemeente Gooise Meren mogelijk gemaakt. De Flank is het eerste seniorencomplex die een aangebouwde scootmobielruimte heeft.

Uit de krant