Deze dames in het oranje hebben de finish bereikt en met trots de bloemen in ontvangst genomen!
Deze dames in het oranje hebben de finish bereikt en met trots de bloemen in ontvangst genomen! Foto: Bob Awick
foto’s

Ruim 2700 deelnemers halen finish 75ste editie Avondvierdaagse Bussum/Naarden

Sport

De 75ste editie van de Avondvierdaagse Naarden/Bussum zit er weer op. De lachende kinderen maken de traditie elk jaar weer de moeite waard. Ruim 2700 blije deelnemers - jong en oud - namen deel. Wat is de kracht van de Avondvierdaagse? 

‘Als je al die lachende kinderen ziet, dan geeft dat zoveel plezier voor iedereen’

Vliegende kiep Jeroen Weites (60) is voorzitter van het bestuur, dat bestaat uit vier mensen. “Maar de credits moeten naar het dertigtal vrijwilligers die het event mogelijk hebben gemaakt. De groep heeft met name het regelen van het verkeer op zich heeft genomen, wat in veel andere regio’s een probleem was. Zij werden op de moeilijke punten neergezet, soms wel zes als het nodig is. De rotonde bij de Zandzee bijvoorbeeld, daar moest een verkeerschaos voorkomen worden met zoveel mensen, dat begrijp je.” Hij spreekt van een geweldig event. “Als je al die lachende kinderen ziet, dan geeft dat zoveel plezier voor iedereen. Ook het zonnige weer zorgde voor veel vreugde. Geweldig!”

(Tekst loopt verder onder de foto’s)


© Bob Awick

QR-codes

De organisatie voor de Avondvierdaagse begint al in september. Dat is hard werken. De groep ontmoet elkaar elke twee weken om alle details te bespreken. Dit keer was het evenement volledig gedigitaliseerd, vertelt Weites. “Alles deden we met QR-codes, zodat de groepsleider van de school of de ouder die kon scannen. Die kwam dan vervolgens bij de laptop binnen. Zo wisten we waar de kinderen waren. Allemaal goed in orde.” Zijn er nog incidenten geweest? “Gelukkig helemaal niets!”

In mijn tijd had je altijd citroen met peperpunt als snack. Heb je deze dit jaar ook voorbij zien komen? “Haha, ja die ken ik ook uit mijn tijd. Kinderen hebben snoep bij zich, maar gezonde snacks zoals appels en sinaasappels werden veel uitgedeeld en mijn vrouw heeft ook kinderen met citroenen en pepermunt gezien, hoor ik haar nu zeggen. Er wordt goed op gelet door ouders dat het ook gezond is. Wat overigens leuk is om te melden: er was een man, Henk Klinkenberg, die liep hem voor de 50ste keer, en er was een vrouw, Mariska Zwart van de Hoeksteen, die liep hem voor de 25ste keer. Ook Wim Peethoom, die de EHBO deed, deed het ook al voor de 25ste keer. Ook zit er een vrijwilliger bij ons die hem al liep in 1954. Zij is nog steeds vrijwilliger. Moet je je voorstellen!” 

(Tekst loopt verder onder de foto)

Burgemeester Han ter Heegde deelde rozen uit aan de finish. - Foto: Bob Awick 

Bij de finish stond burgemeester Han ter Heegde naast de opa’s en oma’s de kinderen op te wachten. “Met z’n ambtsketting om deelde hij honderden bloemen uit aan de kinderen. Ook maakte hij praatjes met ze en maakte hij samen met de kinderen selfies, de kinderen vonden het natuurlijk een eer. Helemaal trots.” 

‘je ontdekt nog steeds plekken die je niet kent’

Wat is de kracht van de Avondvierdaagse? “Het verbindende tussen alle scholen is de kracht. Het samen buiten zijn, bewegen, spelen. Het is weer zomertijd en dat voel je. Gelukkig zitten ze niet achter een digitaal scherm, zeg ik, gekscherend. Wij lopen door de mooie natuur, en ook al woon je hier al bijna dertig jaar, zoals ik, je ontdekt nog steeds plekken die je niet kent. Wat is Bussum en omgeving toch mooi, zeiden de mensen.”

Ook was er ruimte voor muziek. “Vier fanfarebands liepen mee en daarachter een oldtimer, een oud Volkswagen busje ui 1962 omgebouwd tot disco. Hij reed mee met het dak open en iedereen kon meeswingen. Een leuk festijn!” Volgend jaar weer? “Jazeker, gisteren hebben we met het team geëvalueerd en iedereen zei unaniem: ja!”

Uit de krant