Ronald de Weert (52) en dochter Ginger (23).
Ronald de Weert (52) en dochter Ginger (23). Foto: Sjoerd Stoop

'We zullen alles doen om papa een langer leven te geven'

BUSSUM - Het leven van de bekende schoenmaker Ronald de Weert (52) staat al een paar dagen op z'n kop. Waar de Bussumer enkele jaren geleden nog een druk baasje was en van alles deed, van hard werken tot lekker bewegen, heeft De Weert nu na een paar traptreden al het gevoel een marathon te hebben gelopen. De reden: zijn nier werkt nog maar voor een kwart. Een donororgaan zou de Bussumer kunnen helpen, maar dé donor moet nog opstaan.

door Sjoerd Stoop

De problemen voor De Weert begonnen enkele jaren geleden. Kort achter elkaar was het meerdere keren foute boel: De Weert kreeg kanker en verloor daardoor één van zijn twee nieren. Het was zwaar, maar de Bussumer genas. Negen jaar later, afgelopen maart, sloeg het noodlot weer toe: er werd weer kanker gevonden. Nu moest de andere nier het ontgelden. Artsen konden de tumor weghalen, waarop De Weert wederom genas en weer even de oude leek. Toch werkte het bewuste orgaan steeds slechter, tot Ronald, zijn vrouw, zoon en dochter de boodschap kregen dat er een donororgaan gevonden moest worden om hem weer een normaal leven te geven. "De klap was toen al groot, maar nu weer. Je voelt je erg machteloos omdat je moet wachten tot je geholpen kunt worden. Als dat überhaupt kan", zegt De Weert. "Het verandert je leven aan alle kanten. Waar je vroeger nog van alles kon doen, moet je nu op feestjes al vroeg afhaken of sta je te puffen als je een paar stappen extra zet. En dat valt tegen, temeer omdat je gewend bent om veel te doen. Van werken tot andere zaken."

Alles geven
Na de boodschap van de artsen begon de zoektocht naar een donororgaan. Moeder Linda, zoon Dexter en dochter Ginger doen er alles aan om hun man en vader te kunnen helpen. Ginger (23) plaatste afgelopen week een oproep op Facebook om donoren op te roepen haar vader te helpen. "Deze oproep voelde als dé kans om papa te kunnen helpen. Als het had gekund had papa een van m'n nieren mogen hebben, maar helaas. Te jong, zeggen ze. Datzelfde geldt voor mijn broertje. Helaas. Maar we gaan er alles aan doen om een goede donor te vinden. We hebben goede hoop dat het gaat lukken. We zullen er alles aan doen om papa een langer leven te geven."
De vraag naar een donor gaat verder dan het helpen van vader Ronald alleen. Elke donor helpt: haar vader of een ander. "Als je jong bent besef je amper wat het betekent om je organen af te staan. Het voelt eng. Doordat mijn vader nu een donor nodig heeft, zie je pas het belang van voldoende goede donoren. Je gaat er heel anders over nadenken. Zo erg dat je zelf ook de keuze maakt om straks je organen af te staan. Want waarom zou je nee zeggen als je er straks zelf toch niets meer aan hebt? Je moet het gewoon doen. We hopen nu, met de zoektocht naar een donor voor papa, ook meer mensen te helpen. Want met elke donor kan een ander geholpen worden. En we hebben goede hoop, het gaat de goede kant op: er hebben al enkele mensen gereageerd. Anderen denken er over na om donor te worden. Dat maakt dat onze zoektocht nu al geslaagd is, want we kunnen hoe dan ook al mensen helpen."

Goede hoop
Voor Ronald staat de klok wel op twee voor twaalf. De Bussumer heeft nog een maand om met een donor te komen. Dan wordt besloten hoe het verder moet. Nadenken over 'wat als' doet De Weert amper. "Je moet voor ogen houden dat het wel goed komt. We vechten er met z'n allen voor. Daarnaast doen we zolang als het kan wat we normaal doen. Tot op het laatst."