De burgemeester opende afgelopen juni officieel de terrasstraat.
De burgemeester opende afgelopen juni officieel de terrasstraat. Foto: Pieter Schut

Ondernemers zien meer klanten in Kapelstraat

Vervolg van de voorpagina

Gerard van Dulmen van restaurant Allegria wil vooral het terrasje op de stoep gebruiken om meer mensen naar binnen te krijgen. "Ik heb hier achter een prachtig terras en dat is voor ons praktischer om te gebruiken omdat de keuken achterin zit." Van Dulmen vindt het initiatief voor de terrasstraat goed. "Ik ben wel van mening dat de detailhandel hier wat meer op mag inspringen. Ze hebben de mogelijkheid spulletjes buiten te zetten, maar daar wordt weinig gebruik van gemaakt. We moeten er met z'n allen iets meer van maken. Ik wil demonstraties gaan geven en zoiets als livemuziek zal ook meer reuring brengen. Ik vind dat je vooral moet kijken naar wat je wel kunt doen, in plaats van wat je niet kunt doen."

Bij Dries is Hanneke Kuyer aan het werk. Ze is heel blij met de pilot. "Iedereen die langsloopt zegt hoe gezellig het hier is, zeker met mooi weer. Ik heb een kraampje buiten met wat ondergoed en daar komen mensen op af. Ook is het fijn dat er geen autoverkeer rijdt, waardoor de moeders niet bang hoeven te zijn als hun kind onze winkel uit rent, de straat op. Wel zien we pizzakoeriers hier rijden en dat vind ik gevaarlijk, want daar ben je niet op bedacht als je denkt aan een autovrije straat."
Evelien Vredeveldt van bruidsmodewinkel EMB vond het vooral de eerste twee weekenden gezellig, toen het ook mooi weer was. "En ik ben van plan om als het weer mooi weer is een paar bruidjes buiten op een soort catwalk te laten lopen."
Rinie de Heus van kledingwinkel NR.14 vindt dat het er op zaterdag erg gezellig uitziet." Het mag nog iets bekender worden. Wij zetten zelf niks buiten, ik zou ook niet weten wat. En aan de koopavond doen wij ook niet mee. Dat hebben we tot een jaar of drie geleden gedaan, maar dat is voor ons niet rendabel."

Ook Janine Baar van Keratique doet niet mee aan de koopavond. "Dat doen we al 7 jaar niet meer. Maar ik heb wel op zaterdagmiddag buiten een paar leuke kippen staan die mensen kunnen kopen. Vooral met mooi weer is het hier supergezellig. Ik heb ook echt meer aanloop. De reacties van de klanten zijn positief, ze vinden het fijn om ongedwongen rond te kunnen lopen zonder op autoverkeer te letten."
Mevrouw Huong van Nails by Huong zegt dat het veel gezelliger is dan normaal. "Het zou daarom mooi zijn als we dit het hele jaar door mogen doen." Bij kunsthandel Dekker vertelt eigenaar Mark Dekker dat hij dát juist niet ziet zitten. "Ik ben hier helemaal geen voorstander van. Voor ons zijn juist vrijdag en zaterdag de dagen waarop de schilderijen worden opgehaald. Mensen lopen nu eenmaal niet graag met schilderijen over straat. Het gaat ook vaak over grote werken van 1.5 bij 2 meter. Mijn klanten kunnen nu niet met de auto voor de deur stoppen en dat is vervelend. Stel dat de straat helemaal afgesloten wordt, dan kan ik wel verhuizen. Het voordeel is wel dat er meer publiek door de Kapelstraat loopt."
Bij de Eerste Bussumse Glashandel is Fernando Codinha juist weer erg te spreken over de terrasstraat. "Het brengt meer mensen op de been. Ze lopen langs en zien wat we hier doen. Ik wil volgend jaar graag buiten workshops gaan geven, maar daar was het nu te kort dag voor."

De pilot met de terrasstraat loopt nog tot eind september. Daarna volgt een evaluatie.