Wisselende reacties op Kapelstraat terrasstraat

BUSSUM - De proef om de Kapelstraat te bestempelen tot terrasstraat leidt tot wisselende reacties bij ondernemers, maar men is over het algemeen toch wel positief. Dat blijkt uit onderzoek van BussumsNieuws. Opvallend is dat de winkeliers uiteenlopende meningen hebben over zaken zoals de koopavond en het uitstallen van goederen op de stoep, onderdelen die bij de pilot horen.

Sinds kort kan iedereen op vrijdagavond en zaterdagmiddag en -avond genieten op de terrasjes in de Kapelstraat. De pilot is begonnen in juni. De weg wordt voor de gelegenheid afgezet, restaurants mogen tafels en stoelen op de parkeerplekken zetten en ook de winkeliers kunnen spulletjes aanprijzen op een klein kraampje.
Het eerste dat opvalt in de Kapelstraat is dat heel veel winkels dicht zijn. De zomervakantie is ongeveer op de helft en dat feit hebben veel ondernemers aangegrepen om tijdelijk de winkel te sluiten. Dat laatste vindt Annika Ruhe van de tweedehands kledingwinkel Secondiva "heel raar". Ook at ze onlangs zelf op het terras en zat ze aan het enige tafeltje dat buiten stond. "Als er op straat niet veel te zien is, dan zien mensen de hekken en dat de straat afgezet is. Vervolgens lopen ze gewoon door. Wat mij betreft is de gezelligheid hier altijd in de straat. Ik denk dan aan veel bloembakken en tafels en stoeltjes buiten. Ik vind zo'n proef in de zomervakantie zinloos omdat iedereen op vakantie is, zowel de ondernemers als het winkelend publiek." Ze deed ook mee aan de koopavond op vrijdag. "Maar ik was een van de weinigen die meedeed en daarom ben ik er maar mee gestopt."
Veruit het positiefst over de terrasstraat is straatmanager Antoinette Welle van de Gestreepte Koe. "Het gaat hartstikke leuk, ook al zijn er nu twee restaurants dicht. Het publiek moet het nog iets meer gaan ervaren. We hebben nu ook koopavond en dat gaan we zeker volhouden. Het is ook gezelliger met de ondernemers onderling en ik zie dat we op zaterdag meer omzet draaien. Ik denk dat het vanaf half augustus, als de meeste winkels weer open zijn en men terug is van vakantie, het hier echt vol gaat stromen. Het enige waar we nu nog tegenaan lopen is dat sommige auto's gewoon langs de afzetting rijden. Daar moet een oplossing voor komen."
Lees verder op pagina 3.