Bussum wordt de 'hoofdstad' van Gooise Meren. Het bestuur zetelt overigens de eerste twee jaar in Naarden.
Bussum wordt de 'hoofdstad' van Gooise Meren. Het bestuur zetelt overigens de eerste twee jaar in Naarden. Foto: Sjoerd Stoop

Twee jaar bouwen aan aan sterke gemeente

GOOISE MEREN - Bouwen aan een sterke gemeente en zorgen dat de kernen van de gemeente nog beter met elkaar verbonden worden. Dat wordt de komende twee jaar het voornaamste doel van het gemeentebestuur van Gooise Meren.

Het bestuursakkoord van VVD, D66, CDA en GroenLinks heeft de naam 'Verbonden in verscheidenheid' mee gekregen. "Dat vat alles meteen goed samen", zo zeggen de wethouders. Dat slaat vanzelfsprekend op het creƫren van het gemeenschapsgevoel tussen de woonplaatsen. "Maar het slaat eveneens op het samenwerken tussen de leden van B&W, het samenwerken met de andere raadsleden en vanzelfsprekend ook op het samenwerken met de bewoners van onze gemeente."

Speerpunten
Maar het bestuursakkoord gaat veel verder dan bouwen en samenwerken alleen. VVD, D66, CDA en GroenLinks hebben 5 voorname speerpunten opgesteld voor de komende twee jaar. Het gaat om: burgerparticipatie, economie/toerisme, duurzaamheid, preventie en regio.

Burgerparticipatie wordt onder meer vormgegeven door te starten met 'wijkwethouders'. Alle wethouders nemen straks een buurt onder hun hoede. Op het vlak van economie en toerisme gaat het gemeentebestuur aan de slag om de gemeente kort gezegd voor toeristen meer op de kaart te zetten. Daar moet de gemeente economisch beter van worden.
Met preventie doelt het gemeentebestuur vooral op het voorkomen van problemen. Dat geldt voor zaken als jeugd- en ouderenzorg, maar ook over (verkeers-)veiligheid. Er wordt veel aandacht gegeven aan preventieve maatregelen. Op het vlak van duurzaamheid wordt het doel gesteld om de gemeente voor 2050 energieneutraal te maken.

Daarnaast speelt 'regio' dus nog een grote rol. De gemeente Gooise Meren wordt, met 56.000 bewoners, een grote speler binnen de regio Gooi- en Vechtstreek en andere samenwerkingsverbanden. "Die positie zullen we benutten om de belangen van de bewoners van Gooise Meren goed te behartigen", stelt het bestuursakkoord.

Zaken aanpakken
VVD, D66, CDA en GroenLinks hopen de komende twee jaar daarnaast heel wat concrete zaken aan te pakken. Het gaat onder meer om grote knelpunten, maar ook om andere veelbesproken zaken. Als groot knelpunt kan onder meer verkeer worden genoemd. Er moet de komende twee jaar weer een sterke lobby komen om de spoorproblemen van Naarden en Bussum aan te kaarten.

'We staan open voor goede plannen van de gemeenteraad'

Daarnaast wordt de komende twee jaar de koopzondag gehandhaafd, wordt er gekeken naar parkeren, moet er wat gebeuren met de problemen rond de voetbalclub van Muiden en de hockeyclub van Muiderberg en moet de voorraad sociale huurwoningen onder de loep worden genomen.

Andere goede plannen
Er worden dus al heel wat zaken aangepakt, maar het gemeentebestuur staat open voor andere goede plannen, benadrukken de wethouders. Van Meerten: "Er komt nog een debat over het akkoord. Het zou goed kunnen dat andere partijen goede plannen hebben voor de toekomst. Als we achter een plan staan, dan nemen we het graag over. We staan er zeker voor open."