Op 17 december nam Albertine van Vliet-Kuiper, waarnemend burgemeester van  Gooise Meren, de tijdelijke ambtsketen in ontvangst.
Op 17 december nam Albertine van Vliet-Kuiper, waarnemend burgemeester van Gooise Meren, de tijdelijke ambtsketen in ontvangst. Foto:

Nieuwe burgemeestersketen Gooise Meren

In 1853 werd in Nederland de ambtsketen voor burgemeesters ingevoerd. Bij bepaalde gelegenheden is het dragen ervan nog steeds verplicht, zoals bij het voorzitten van de gemeenteraad. Van een afstand lijken ambtsketens op elkaar, maar iedere keten heeft unieke kenmerken.

Dat geldt ook voor de ambtsketen van Gooise Meren, die binnenkort zal worden ontworpen. In ons land heeft de penning die aan de keten hangt altijd twee zijden: op de ene kant staat het gemeentewapen, op de andere kant het Rijkswapen. Het Rijkswapen moet zichtbaar zijn bij de uitreiking van Koninklijke Onderscheidingen, want dan vertegenwoordigt de burgemeester de Koning.

Aan de gemeenteraad van Gooise Meren zal een ontwerp voor het nieuwe gemeentewapen worden voorgelegd. Dit door de Hoge Raad van Adel ontworpen wapen zal in de ambtsketen worden verwerkt.

Tot die tijd draagt waarnemend burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper met ingang van januari 2016 een tijdelijke keten. Hierin zijn de vier kernen (Naarden, Muiden, Muiderberg en Bussum) opgenomen. De keten is ontworpen en vervaardigd door edelsmederij In 't Veld en partners uit Oud-Beijerland. Op 17 december kwam het echtpaar In 't Veld naar Bussum om de keten persoonlijk te overhandigen aan Albertine van Vliet-Kuijper, die vanaf 1 januari 2016 waarnemend burgemeester is van de gemeente Gooise Meren.