Volgens de jury de kracht van Jochum: mensen om hem heen verzamelen en iets doen voor elkaar.
Volgens de jury de kracht van Jochum: mensen om hem heen verzamelen en iets doen voor elkaar. Foto: Bob Awick

'We maken deze wereld met elkaar'

BUSSUM - "Je brengt mensen samen en zorgt voor het goede gevoel", aldus de Bussumer van het Jaar-jury over Jochum Jarigsma. De allereerste Bussumer van het Jaar was afgelopen weekend even sprakeloos, maar vooral erg trots toen hij hoorde dat de award aan hem was toegekend. Jarigsma, nou eenmaal een drukbezet man, kreeg dat te horen per telefoon: voor werk brengt hij de kerstdagen door aan de andere kant van de wereld, in Bangkok. Als hij straks terugkeert in Bussum, staat de glanzende award op hem te wachten.

Waar Bussumers evenementen op poten zetten of iets anders ondernemen, kom je Jochum Jarigsma tegen. De man achter de Wereld-BBQ en de kook- en voetbalavondjes met bewoners van Crailo, maar ook de bedenker van het Platform Maatschappelijk Ondernemen Naarden-Bussum, een van de mensen achter Pro Bussum en zo kunnen we nog wel even verder gaan. Een druk man, maar geen enkele keer te beroerd om weer een volgend project op te pakken. "If you want things done, ask a busy person", plakt een van de juryleden van de Bussumer van het Jaar er treffend op.

Het juryrapport vermeldt lovende woorden over Jarigsma. "Naast je normale werk doe je net even wat meer. Je doet wat voor anderen en zorgt dat mensen samenkomen. En dat doe je weer door een stel goede mensen om je heen te verzamelen. Je zet mensen ertoe om ergens de schouders onder te zetten en er, met een voldaan gevoel, mee aan de slag te gaan. Het maakt je een echte verbinder."

Voor Jarigsma is het heel normaal om iets te doen voor een ander.

Waarom doe je zó veel voor Bussum en je medemens?
"Kort gezegd: omdat het een heel erg goed gevoel geeft om wat voor een ander te doen. Als jij wat voor een ander doet dan weet je wat een voldaan gevoel je dat geeft. En je merkt dat, net als jij, de medemensen waarvoor je het doet er een goed gevoel aan overhouden. Dat zorgt ervoor dat je steeds weer nieuwe projecten aanpakt. Tot zes jaar geleden was het vooral mijn werk dat belangrijk voor me was. Ik was erg bezig om succesvol te worden en te blijven met mijn carrière als salestrainer en daar de financiële vruchten van te plukken. Zes jaar geleden ontdekte ik in een persoonlijke groeicursus wat iets doen voor een ander je oplevert. Dat klinkt wellicht suf, maar ik werd blij van mijn eerste project 'Koffievlek'. Dat was een project waarbij buren samen een bakje koffie dronken om elkaar beter te leren kennen. Dat was de aanzet tot meer."

Het afgelopen jaar was je druk met de Wereld-BBQ, deed je ook leuke dingen met vluchtelingen en nog veel meer...
"Allemaal leuke projecten. De Wereld-BBQ heeft als doel om Bussumers van alle culturen samen te laten komen, elkaar te leren kennen en samen lekker te eten. Een jaar terug was de eerste editie. Het was toen erg succesvol en ook afgelopen zomer was het weer erg geslaagd. Met een grote groep mensen, uiteraard uit meerdere culturen, hebben we daar hard aan gewerkt. Je merkt op zo'n dag hoeveel verscheidenheid Bussum kent, en hoeveel mensen ondanks uiterlijke verschillen op elkaar lijken. Dat zag ik al toen ik in Indonesië studeerde en ontdekte dat mensen die vijf keer per dag bidden weliswaar veel geloviger zijn dan ik, maar dat we ook heel erg op elkaar lijken. De afgelopen maanden zijn er behoorlijk wat activiteiten geweest, samen met de bewoners van Crailo. Dat is voor hen en zeker ook voor ons Nederlanders superleuk."

Met het meeste dat je doet probeer je mensen samen te laten komen. Waar komt dat vandaan?
"Ik realiseer me nu pas dat dat komt door mijn jeugd. Van oorsprong ben ik geen Bussumer, maar ik ben geboren in Delft, getogen in Zambia en later door mijn ouders in Woudenberg terechtgekomen. Woudenberg is een ons-kent-ons boerendorp waar geloof een grote rol speelt. Als kind van links-idealistische ouders vonden we het vreselijk daar. We hoorden nergens bij. Je merkt dat je anders bent dan anderen. Je kunt wat dat betreft verbanden trekken met de naar ons land gekomen vluchtelingen. Zij moeten hun hele leven weer opbouwen. Ze laten noodgedwongen alles achter, komen naar een vreemd land, spreken een andere taal en kennen geen mensen. Ze hebben heel wat meegemaakt. Laten we hen vooral laten merken dat we klaar voor ze staan en dat we ze welkom heten."

Kortom: het 'samen-gevoel'...
"Nou en of. We maken deze wereld met elkaar. Laten we er nou voor zorgen dat we het leuk hebben met elkaar."

Welke plannen heb je voor komend jaar?
"Voor volgend jaar staat er vanzelfsprekend weer een volgende Wereld-BBQ op het programma. We hopen deze keer meer bewoners van Crailo en andere naar Bussum gevluchte mensen te verwelkomen, maar we hopen ook dat bezoekers van de eerste twee keren meehelpen met het opzetten van de volgende keer. We hebben vanaf de eerste keer mensen van alle culturen gevraagd om ons te helpen. Deze mensen staan te glunderen van trots als ze op de dag zelf merken wat ze voor elkaar hebben gebokst. Hoe meer mensen we dat gevoel kunnen geven, hoe beter. Naast de barbecue komt er vast nog veel meer op mijn pad. En hoe dan ook: met alles wat ik al deed, ga ik volgend jaar gewoon door."
Bussum kent vast meer mensen met de gedachte om ook wat te gaan doen voor de gemeenschap. Wat zou je deze mensen meegeven?
"Als je er ook maar een beetje over nadenkt: doe het gewoon. Je moet er wel wat voor doen, maar het levert je zo veel op. Ga er komend jaar mee aan de slag. Sluit je aan bij een groepje of start er zelf één. En als je hulp nodig hebt, neem gerust contact met me op. Je kunt me altijd mailen."

Het resultaat: een dag waarop Bussumse culturen samensmelten.
Afbeelding