Afbeelding
Foto: Ingrid Handjes

Klück: van smid tot winkelier

Het is al weer meer dan zes jaar geleden dat ijzerhandel Klück, voorheen een smederij aan de Kapelstraat, hoek St.Vitusstraat, zijn deuren sloot. Nog langer geleden is dat daar het laatste paard beslagen werd. Dat zal omstreeks 1950 geweest zijn.

Zoals de naam al doet vermoeden, kwam de eerste Klück uit Duitsland. Dat was Jan Klück, die hier in Bussum omstreeks 1821 als smid kwam werken. Er waren toen nog tientallen boerenpaarden, die hoefbeslag nodig hadden. Met zijn eerste vrouw krijgt hij zeven kinderen, met zijn tweede nog eens acht. Maar vijf kinderen sterven jong. Drie zonen worden ook smid. De oudste zoon sticht ook een smederij. Hij sterft echter jong en de smederij gaat onder de naam van de nieuwe man van de weduwe door.

Zoon Johannes (Jan) Klück zet in de 20e eeuw het bedrijf onder de naam Klück voort. En gaandeweg wordt Klück ook een zaak waar allerlei spullen te koop zijn, zoals kachels, haarden, fietsen, huishoudelijke artikelen en ijzerwaren. Na de oorlog zorgt de vijfde generatie Klück, Gerard, Jan en Ben, ervoor dat de firma Klück uitgroeit tot een groot familiebedrijf. Van grofsmid en hoefsmid is de familie ijzerboer geworden. Neef Arie is de smid van het bedrijf en de technische man als sleutelmaker; hij kan schaatsen slijpen als de beste. Er komt nog een zesde generatie: de neven Jan en Wim Klück. Eind jaren '90 voegen zij rond de jaarwisseling aan het al zeer uitgebreide assortiment vuurwerk toe. Maar in 2009 wordt de zaak gesloten wegens te weinig toekomstperspectief.

Klaas Oosterom

Foto's: collectie HKB

Een veel uitgebreider verhaal over de Klücks, geschreven door Nel Krijnen-van Gog, vindt u in het decembernummer van het Bussums Historisch Tijdschrift. Dit Tijdschrift is gratis voor (nieuwe) leden en voor niet-leden voor Ä 7,50 te koop bij de Historische Kring Bussum en in de boekhandel.

In dit decembernummer verder nog meer verhalen over Bussumse familiebedrijven, zoals verhuizer Banis, groenteboer Ruisendaal, chocoladefabriek Bensdorp, drukkerij Walden, tuinboekenschrijvers Herwig, Taxi 18888 en sigarenzaak Roks. Eveneens in dit nummer het tweede en laatste deel over de connectie tussen Vincent van Gogh en Bussum.

Het tegel- en smeedwerk tableau in de muur boven de etalage.
De zaak in Kapelstraat 44 in 1990.
Afbeelding