Ook in het aanstaande Gooise Merentijdperk blijven deze kranten hun titel en lokale identiteit houden.
Ook in het aanstaande Gooise Merentijdperk blijven deze kranten hun titel en lokale identiteit houden.

Wat verandert er in deze krant na
1 januari?

GOOISE MEREN - Deze krant telde de afgelopen weken af naar de nieuwe gemeente Gooise Meren, waarbij de meest gestelde vraag aan onze redactie was: gaan jullie nu GooiseMerenNieuws heten? Het antwoord is: nee. Maar er gaat wel wat veranderen.

Misschien weet niet iedereen dat, maar onze uitgeverij maakt negen lokale nieuwsbladen in het gebied van Amsterdam IJburg tot Hilversum. De drie titels waar we het hier even over willen hebben zijn: BussumsNieuws, NaarderNieuws en MuiderNieuws. Drie titels die dus onveranderd blijven, al fuseren de gemeenten Bussum, Naarden en Muiden tot Gooise Meren. Het zijn dus, zo zeggen wij op de redactie, 'slechts' de gemeenten die fuseren. Bussum blijft verder Bussum, zoals Naarden Naarden, Muiden Muiden en Muiderberg Muiderberg blijft. We blijven ons richten op de lezers in die plaatsen. De inwoners van Muiden blijven sterk in Muider zaken geïnteresseerd en de Bussumse en Naardense lezer minder. En zo kunt u dat ook voor de andere titels invullen. Wat natuurlijk wel gaat veranderen is dat er berichten komen die voor de lezers van alle drie de kranten interessant zijn. Denk vooral aan de besluiten van de gemeenteraad van Gooise Meren. Toch zullen die niet altijd de drie kernen aangaan. Mocht een Gooisemeerse wethouder voorstellen om, laten we zeggen, in Muiderberg een verkeersdrempel aan te leggen, dan berichten we daarover uiteraard wel in het MuiderNieuws, maar onze lezers in Bussum zullen we er niet mee vermoeien.
In het NaarderNieuws treft u wekelijks ook enkele pagina's uit het BussumsNieuws aan. En omdat we het MuiderNieuws eveneens geen volledige lokale inhoud kunnen geven, vullen we aan met pagina's uit het WeesperNieuws. Dat blijft vooralsnog zo. Dat heeft met praktische beperkingen en de wens van onze WeesperNieuws-adverteerders te maken. Mogelijk kunnen we nu vaker naar een Naarder of Bussumse pagina grijpen om het MuiderNieuws aan te vullen. Zoals we aan het NaarderNieuws vaker een Muiderbergse story kunnen toevoegen in plaats van een Bussumse. Ook voor ons is het allemaal nieuw en daarin zullen we een weg moeten vinden binnen de praktische mogelijkheden in onze organisatie en de technische beperkingen van de drukpers. Een kort lezersonderzoek wees in elk geval uit dat de lezer in Muiden net zo lief Weesper nieuwtjes meepikt als Bussumse of Naardense.

Nieuws van de gemeente
Iets dat gelukkig ook niet verandert, is dat u het nieuws van uw gemeente in deze krant blijft terugvinden. Alleen zal dat na 1 januari het nieuws van de nieuwe gemeente Gooise Meren zijn.

GooiTV
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft onze redactie samengewerkt met GooiTV. Die samenwerking is goed bevallen en biedt meer mogelijkheden. Daarom willen Enter Media (uitgever van deze krant) en GooiTV snel tot afspraken komen over hoe we vaker de krachten kunnen bundelen. Krant en lokale omroep kunnen elkaar uitstekend aanvullen en versterken, zo is al veel langer de ervaring in andere delen van het verspreidingsgebied van Enter Media.
GooiTV is bezig aan haar derde seizoen als lokale tv-zender in Bussum, Naarden en Wijdemeren. Als gevolg van de fusie komt daar nu Muiden bij. Wekelijks is er TV Magazine, een programma met nieuws en informatie uit de steden en dorpen die GooiTV bedient. Daarnaast belicht GooiTV wekelijks de maatschappelijke, culturele en politieke discussie in het programma 'In Derde Termijn'. Daarnaast zijn er incidentele programma's en reportages over jaarlijkse evenementen, zoals Koningsdag en binnenkort de Kerstlichtjestocht. Verder hoopt GooiTV op korte termijn een cultuurprogramma uit te kunnen zenden. "In onze programma's zal de Gooise Meren-fusie uiteraard leiden tot meer focus op wat er in Muiden en Muiderberg gebeurt. Maar daar hebben we nu al vaak aandacht voor. Zo kozen we dit jaar al voor de sinterklaasintocht van Muiden om verslag van te doen - en niet die van Naarden of Bussum", legt Ruud Bochardt van GooiTV uit. Zijn organisatie opereert vanuit Bussum en wordt gevormd door zo'n vijftien vrijwilligers. Sommigen gespecialiseerd in camerawerk of geluid, anderen weer heel allround. Maar allemaal zijn ze toegewijd met lokale televisie bezig. "Wij halen onze neus er niet voor op om een item te draaien bij de speeltuin. Daar zitten juist de mooie verhalen in", zegt Bochardt. "We hebben ons tot nu toe gericht op de continuïteit. Ik vind dat we daarin zijn geslaagd. Nu willen we onszelf steviger in de markt zetten en de journalistieke inhoud verder verbeteren. Daarom ben ik blij met een samenwerking met Enter Media. Of dat ten koste gaat van onze identiteit? Zeker niet. Ik verwacht dat het ons juist sterker zal positioneren."

GooiTV, met rechts Ruud Bochardt, breidt uit naar Muiden.