Tijdens de Top2000 maakt het doopvont plaats voor een bar.
Tijdens de Top2000 maakt het doopvont plaats voor een bar. Foto: Yvette Geerts

Top2000: afrekenen met idee dat niets kan en mag in de kerk

BUSSUM - De stoelen gaan aan de kant en de voeten kunnen van de vloer. Nee, dit gaat niet over zomaar een dansfeestje, maar over de Top2000 Kerkdienst in de Verlosserkerk. Met popmuziek in plaats van kerkliederen en een bar op de plek waar normaal gesproken het doopvont staat.

door Yvette Geerts

Afgelopen weken mochten inwoners van Bussum hun favoriete top drie, van popliedjes uit de Top 2000 welteverstaan, insturen. Ruim 50 inzendingen kwamen er binnen en daaruit zijn acht liedjes gekozen die coverband Sound4Life op zondag 27 december in de Verlosserkerk gaat spelen. Twee dominees, Heleen van Beelen van de Verlosserkerk en Wielie Elhorst van de Wilhelminakerk, hebben zich de afgelopen weken hardgemaakt om dit spektakel voor elkaar te krijgen. Ze willen niet alles verklappen, maar wie fan is van Adele, Coldplay, Marco Borsato, U2 of John Lennon kan zijn of haar hart ophalen en zal volgens ds. Van Beelen niet stil kunnen staan. Zelf spreekt ze ook liever van viering in plaats van kerkdienst. "Dat klinkt wat luchtiger en dat is het eigenlijk ook." Haar collega Elhorst spreekt nog voorzichtig van zachtjes meedeinen op de muziek, maar volgens ds. Van Beelen kan er flink gedanst en meegezongen worden. Er is een mix van Nederlandstalige en Engelstalige liedjes en van bekende en minder bekende nummers. Om het geheel compleet te maken zijn er ook beelden van de bijbehorende clips. De beide predikanten hopen daarnaast dat er mensen zijn die een persoonlijk verhaal willen vertellen bij de muziek. Ds. Elhorst verwacht dat het veel mensen zal aanspreken. "Na twee kerstdagen eten en op de bank zitten denken we dat veel mensen wel iets anders willen." Dat het in de kerk is betekent volgens ds. Van Beelen niet dat een viering automatisch een duidelijk religieus karakter heeft. "Het gaat meer om samenzijn, zeker in deze tijd. Veel van de liedjes die mensen insturen lijken dat gevoel te bevestigen. Omdat het popliedjes zijn - "'Imagine' van John Lennon staat trouwens op één", verklapt de predikant - verwachten ze wel een jongere doelgroep die avond. "Iedereen is welkom, jeugd, volwassenen en ouderen, kerkelijk en niet-kerkelijk. "De grens tussen geloof en niet geloven is niet zo'n duidelijke grens. Het gaat vaak ook om mensen die geborgenheid of steun zoeken."

Primeur voor 't Gooi
De Top2000-viering in een kerk is voor 't Gooi een echte primeur laat ds. Elhorst weten, die het fenomeen via een collega heeft leren kennen. Hij werkt sinds maart van dit jaar als parttime predikant in de Wilhelminakerk. "Ik schatte al snel in dat er in Bussum wel ruimte voor zo'n idee was." Zijn collega predikant Van Beelen was direct enthousiast. "We zijn in augustus begonnen met het uitwerken van het idee en in eerste instantie moesten we wel uitleggen wat precies de bedoeling was. De mensen gingen druk op zoek in hun liederenbundel, maar het is juist geen Top2000 van kerkliederen", vertelt ze lachend.
Of het bij deze ene keer blijft? De beide predikanten denken van niet. Overigens zullen de nummers uit hun eigen top drie deze avond niet te horen zijn. 'Fragile' van Sting staat in de top drie van ds. Elhorst en bij ds. Van Beelen is 'One' van U2 de onbetwiste favoriet. De Top2000 Kerkdienst vindt plaats op zondag 27 december en begint om 18.00 uur. De dienst zelf, met muziek, verhalen en een gebed, duurt ruim een uur. Daarna kan er nog nagepraat en wat gedronken worden.