Afbeelding

Vuistbijlen tegen kraal

Een ruil van eeuwen zou je kunnen zeggen. 100.000 jaar tegen 350 jaar. Bestaat zoiets echt? Lees maar en verbaas je nergens meer over.

Jaren terug werd in het toenmalige Naarderbos vlak bij Muiderberg het gelijknamige golfterrein bouwrijp gemaakt. Met bagger uit Amsterdam. Barstensvol oudheidkundige lekkernijen, zoals enkele honderden pijpenkoppen en diverse munten. Plus schoenen en resten daarvan en heel veel potscherven. Allemaal dateerbaar van de middeleeuwen tot recent. Ook heel wat kralen kwamen tevoorschijn. O.a. een paar blauwe glazen kralen met een vijfkantige vorm, daterend van rond 1600.

Een van die kralen trok al vlug de aandacht van ene Pieter, amateurarcheoloog en verzamelaar van alles en nog wat. Die éne vijfkantige blauwe glaskraal was nét de aanvulling van een antieke slavenhalsketting die hij bezat. En daar kwam hij met het voorstel: kraal ruilen tegen een vuistbijl van de Neanderthaler uit Frankrijk (100.000 jaar +) en een zogeheten kernbijltje uit het mesolithicum (ca. 10.000 jaar +). Allemaal puur echt, want gevonden op een paleontologisch wereldberoemde plaats in de Franse Tourenne, nabij Tours, een plek geheten Grand Pressigny.
Een plek waar duizenden jaren lang de Neanderthaler een woonplek had. En alles wat deze oermens van steen maakte bleef tot op de huidige dag bewaard, want het honingkleurige silex vergaat nu eenmaal niet zomaar. De vuistbijl is natuurlijk de grootste op de foto. Echt een kick om hem aan te raken!