Topografische kaart uit 1847 van het Spanderswoud met in de midden de 'garde de camp' (vijfhoek).
Topografische kaart uit 1847 van het Spanderswoud met in de midden de 'garde de camp' (vijfhoek).

'Naam De Fransche Kamp
was niet onlogisch gekozen'

BUSSUM - Het seizoenskampeerterrein De Fransche Kamp heeft de laatste jaren vooral aandacht gekregen vanwege de vele betonnen schuilplaatsen uit 1918 die daar liggen. De archeoloog Jos Bazelmans kwam recent in het nieuws omdat hij de naam Fransche Kamp kon verbinden met een militair kamp dat hier in 1809 enige maanden is geweest.

door Klaas Oosterom, Historische Kring Bussum

Het fraaie uithangbord bij de receptie van het kampeerterrein klopt dus. Eerder werd gedacht dat de naam wees op de aanwezigheid van Franse troepen op die plek in het rampjaar 1672.

De aanwijzingen van Bazelmans zijn overtuigend. Niet alleen vanwege documenten uit archieven maar ook door de nieuwste hoogtemetingen die daar gedaan zijn. Daardoor konden op regelmatige afstanden kookkuiltjes, grotere kuilen en een omwalling herkend worden. Bovendien werden er, dankzij het kappen van percelen bos enige jaren geleden, enkele metalen voorwerpen zoals knopen en munten gevonden die bij het militaire bedrijf uit die tijd hoorden. Het kamp werd toen 'Kamp bij Naarden' genoemd, de dichtstbijzijnde garnizoensplaats.

Op het hoogtepunt waren bijna 3750 manschappen aanwezig. Het waren voor een belangrijk deel Hollandse soldaten die Nederland moesten verdedigen in de periode dat Lodewijk Napoleon koning van Holland was. Ze kwamen naar de heide in mei 1809. Op 30 juli 1809 vertrokken de troepen alweer, want toen landden Engelse troepen op Walcheren en werden de Hollandse troepen daarheen gestuurd. Ze zijn niet meer teruggekomen naar dit kamp. Omdat na 1813 de periode tussen 1795 tot 1813 werd gezien als de Franse tijd is de naam De Fransche Kamp niet onlogisch.

Heide
Vrijwel het gehele gebied tussen Hilversum, Laren, Bussum en 's-Graveland was in 1809 heide. Het kamp lag meer zuidoostelijk dan het huidige kampeerterrein. Het fietspad Weg door 't Kamp dat bij de oversteekplaats van de Franse Kampweg begint, loopt dwars door het gebied van het kamp. Aan de zuidkant van het kamp bevond zich een 'garde de camp', een klein aarden verdedigingswerk. Deze bewakingspost staat afgebeeld op de topografische kaart uit 1847 en is nu nog in het bosgebied te herkennen. Een klein deel van het Fransche Kamp ligt op Bussums grondgebied.

Het uithangbord bij de receptie van het kampeerterrein.