Kuda, in trainingspak, vierde hier nog een kampioensfeestje.
Kuda, in trainingspak, vierde hier nog een kampioensfeestje. Foto: BFC

BFC moet gedwongen afscheid nemen van Kuda

BUSSUM - De 21-jarige Kuda kreeg vorige week van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) te horen dat hij terug moet naar Zimbabwe. Na jaren van onzekerheid moet hij volgende week woensdag het vliegtuig nemen. Terug naar zijn geboorteland, maar zijn toekomst ligt in Nederland, zegt hij zelf.

door Yvette Geerts

Kuda vluchtte uit Zimbabwe en woonde sinds 2008 bij zijn oom en tante in de Hilversumse Meent. Hij voetbalde bij BFC en is daar inmiddels hulptrainer van de C4. Zijn mbo rondde hij dit jaar af en hij liep een aantal maanden stage bij een Naardens internetbedrijf. De spelers van C4 zijn na het bericht van vorige week voor hem op de bres gesprongen en begonnen een waar mediaoffensief. Kuda vindt het bijzonder dat een groep jonge mensen voor hem opstaat. "Dat ze zich mijn lot aantrekken en die moeite doen, daar word ik wel blij van." Toch verwacht Kuda niet dat het nog iets uitmaakt. Hij is blij met alle hulp, maar legt zich ook neer bij de beslissing dat hij terug naar Zimbabwe moet. "Ik ga niet moeilijk doen, dat vind ik niet verstandig. Daar krijg ik straks alleen maar problemen mee."

Wat hij van een toekomst in Zimbabwe moet verwachten, weet hij eigenlijk niet zo goed. Hij kan daar niet verder studeren en kan alleen terecht bij verre familie. Zijn oma in Zimbabwe, bij wie hij tot 2008 woonde, overleed twee maanden geleden. Zijn vader woont inmiddels in Australiƫ en zijn moeder in Tanzania. "Het thuis dat ik kende is er niet meer", concludeert hij. Nederland is volgens Kuda zijn toekomst en thuis. Toch gaat hij niet bij de pakken neer zitten. "Ik weet niet hoe de situatie in Zimbabwe is, maar ik wil daar wel een baan vinden."
"Ik ben 21 en het is tijd om op mezelf te wonen en mijn eigen geld te verdienen." Maar zijn toekomst ligt wat hem betreft duidelijk in Nederland. Hij wil zich ook verder ontwikkelen als grafisch vormgever. "Ik ga als ik in Zimbabwe ben proberen een studentenvisum aan te vragen." Hij rekent daarbij op hulp van zijn oom en tante en klopt ook aan bij de docenten van zijn vorige school. "Zij kunnen mij zeker een referentie geven."

Einde aan onzekerheid
Dat uitzetting voor Kuda dreigde was dus langer bekend. Hij mocht zijn studie afmaken, maar de IND had al laten weten dat hij niet in aanmerking zou komen voor een verblijfsvergunning. De uitzetting van Kuda werd afgelopen zomer nog uitgesteld, maar is nu toch definitief. Naast teleurstelling is er ook opluchting bij de BFC-hulptrainer. "Ik ben opgelucht dat er een einde komt aan twee jaar onzekerheid. Ik heb er vrede mee. Sinds 2013 krijg ik al te horen dat ik elk moment bericht kan krijgen dat ik weg moet." Wat hij wel een beetje zuur vindt is dat hij juist een paar maanden geleden een baan aangeboden kreeg van het Naardense internetbedrijf waar hij drie maanden stage liep. Omdat hij geen verblijfsvergunning heeft ging die kans aan zijn neus voorbij.

Alles geprobeerd
Zijn oom en tante hebben de afgelopen jaren van alles geprobeerd om te zorgen dat hij een verblijfsvergunning kreeg. "Maar ook zij zijn nu op een punt dat ze niets meer kunnen doen. Ouders, en dat zijn mijn oom en tante voor mij, proberen toch alles te doen voor hun kind. Rechtszaken, hoger beroep, we hebben het allemaal geprobeerd. Maar als dat allemaal niet helpt, wat blijft er dan nog over", vraagt een teleurgestelde Kuda zich af.

'Ik ga niet moeilijk doen, dat vind ik niet verstandig'

'Opgelucht dat er een einde komt aan twee jaar onzekerheid'

De brief die de Hilversumse burgemeester Broertjes in 2013 schreef heeft de IND ook niet op andere gedachten kunnen brengen.
Kuda blijkt overal net buiten te vallen.