Afbeelding

Northon Flores Troche wil vooral een voorbeeld voor anderen zijn

Bussum neemt duurzaamheid en verduurzaming serieus. Werken aan duurzaamheid kan en wil de gemeente niet alleen doen. Immers, een duurzame gemeente bestaat uit inwoners, maatschappelijke instellingen en bedrijven die ook meedoen. Vanwege de fusietot Gooise Meren is dit het laatste artikel van de maandelijkse serie 'duurzaamheid betrokken Bussumers aan het woord'.

Hij is 55 en woont sinds 2008 in Bussum. Deze in Bolivia geboren architect en stedenbouwkundige zet zich met hart en ziel in voor de Bussumse gemeenschap.

Sinds 2015 is hij lid van de Cliëntenraad Bussum. Als vrijwilliger binnen de cliëntenraad, eigenlijk een soort waakhond voor de gemeente voor nieuw en bestaand sociaal beleid, houdt hij zich vooral bezig met werk en inkomen. Hij ziet daarin veel overeenkomsten met zijn vak. "In Bolivia is architect zijn een sociaal en niet een esthetisch beroep. Het is een manier van leven gekoppeld aan sociale aspecten. Flores Troche legt uit: "Om een huis te kunnen bouwen moet je dicht bij de mensen staan. Je moet je product afstemmen op cultuur en wensen van de gebruiker en daarvoor moet je weten hoe iemand leeft". Hij zet die kennis in tijdens de gesprekken die hij heeft met mensen. Veelal zitten ze in de bijstand of leven ze in een sociaal isolement. Flores Troche valt even stil voordat hij verder vertelt. "Ik weet dat ik daar veel kan toevoegen want ik ken die situatie, ik ben zo opgegroeid. Maar heb me daar door studie en werk uit gewerkt. Ik weet hoe belangrijk werk en inkomen zijn."

Van niets iets maken
In deze periode van zijn leven zet hij zich vooral in als vrijwilliger. Naast zijn werk voor de cliëntenraad is hij nu ook bezig met het maken van een ontwerp voor de buurtmoestuin bij het Activiteitencentrum Jan Ligthart activiteitencentrum van Sherpa. Hij tovert de schets die hij heeft gemaakt tevoorschijn. Het heeft meer weg van een compleet ingericht park, hoezo moestuin? "Het is een sociale ontmoetingsplek, niet alleen bedoeld voor cliënten van Sherpa, maar voor het hele dorp." Water, een plek om te zitten, een werktafel, kassen en de moestuin, hij heeft het allemaal ingetekend. Wat hij voor de moestuin doet is eigenlijk wat hij in het groot voor ogen heeft. Het is een man met een missie. Er zijn in zijn ogen zoveel mogelijkheden om zaken echt duurzaam aan te pakken. Zijn streven naar een co2 neutrale gemeenschap bijvoorbeeld. "Je kunt huizen isoleren, zorgen voor minder auto's, maar je kunt op die manier ook naar werkeloosheid kijken." Hij kijkt daarbij vanuit lokaal perspectief naar ontwikkelingsmogelijkheden binnen het dorp.

Ambitie
Flores Troche wil een plek creëren waar mensen, gebruikmakend van elkaars creativiteit en capaciteiten samenkomen om te werken en te leren. dat kunnen bijvoorbeeld zijn kappers, timmermannen, lassers, kunstenaars, architecten, grafisch ontwerpers, etc. Het gaat hem om integratie van verschillende mensen met verschillende beroepen en capaciteiten. Het moet stimulerend werken, ook voor mensen die nu nog zonder werk zijn. Flores Troche wil een voorbeeld zijn voor anderen door te laten zien welke mogelijkheden er allemaal zijn. tekst en foto: Yvette Geerts