Componist en filmmaker stimuleren elkaars creativiteit.
Componist en filmmaker stimuleren elkaars creativiteit. Foto: Bob Awick

Een illustratiefilm over trollen
die net 'gewone' mensen zijn

BUSSUM – Het is lastig met een echte film of tekenfilm te vergelijken, de illustratiefilm 'Arctic Saga' over trollen die filmer en illustrator Rik van Linden van den Heuvell (26) samen met componist Peter Greve (84) maakte.

Van Linden van den Heuvell denkt ook even na voordat hij antwoordt. "Denk aan een animatiefilm, maar dan met stilstaande beelden. De muziek en de illustraties vertellen samen het verhaal en zijn gelijkwaardig." Omdat de hoofdpersonen in de film trollen zijn, leggen veel mensen de link met de fantasieavonturenfilm The Hobbit. Ze zijn vereerd, maar beide heren zien zelf die overeenkomst niet zo. "Het is eigenlijk met niets te vergelijken, het is een apart genre", betoogt de jonge filmer. Er zijn twee versies: een met een symfonieorkest en een met strijkinstrumenten. 'Arctic Saga' is een sprookje, het gaat over hoe trollen de periode van winter tot lente overleven. Greve heeft veel affiniteit met Scandinavische volksverhalen. Dat trollen de hoofdrol zouden spelen was dan ook klip-en-klaar. De film heeft niet een echte boodschap zoals je misschien zou verwachten. "Het is pure fantasie, maar de verhoudingen tussen de trollen hebben wel veel overeenkomsten met hoe mensen met elkaar omgaan", aldus Greve. "Omdat het koud is zoeken ze warmte bij elkaar. Wanneer de communicatie niet soepel verloopt ontstaan conflicten die weer worden bijgelegd en zo gaat het een paar keer heen en weer." Van Linden van den Heuvell vertelt gedreven over hoe de film tot stand is gekomen en hoe hij zelf ook 'de making of'-filmpjes maakte.

Samenwerking
Greve had de muziek al in zijn hoofd. "Ik heb een storyboard gemaakt waarbij ik de beelden heb laten aansluiten op de muziek." De jonge filmmaker heeft eerst de achtergrondonderdelen geschilderd en gescand en vervolgens met Photoshop de uiteindelijke compositie gemaakt. De illustraties van de trollen voegde hij er later aan toe. Al met al een arbeidsintensief klusje voor een film van krap 18 minuten. De beloning zit hem dan ook niet in de eventuele opbrengsten, maar meer in de voldoening van samen werken aan iets moois. Bij een soortgelijk project merkten ze dat de samenwerking heel goed verliep. Van Linden van den Heuvell: "Ondanks het verschil in generatie is er geestelijk een grote overlap." De film is op dvd verschenen en is te koop bij boekhandel LOS. Of hij ook op het grote doek verschijnt is nog niet zeker. De film zit nog in de selectierondes van zowel het Holland Animation Film Festival in Utrecht als het Go Short Film Festival in Nijmegen.