Het Stadskantoor Naarden zal zeker tot begin 2017 dienstdoen als tijdelijke huisvesting.
Het Stadskantoor Naarden zal zeker tot begin 2017 dienstdoen als tijdelijke huisvesting.

Grote verhuizing ambtenaren Gooise Meren

Het gemeentehuis in Muiden staat te koop en ook de panden van het Stadskantoor Naarden moeten in de verkoop. Serieuze kopers zijn er nog niet gevonden. Het Stadskantoor Naarden zal voorlopig nog gebruikt worden totdat de verbouwing afgerond is of zover gevorderd dat alle ambtenaren en het voltallige college hun intrek in Bussum kunnen nemen. Voor de goede orde: het oude stadhuis van Naarden staat niet te koop.

Half december zal een aantal afdelingen van de nieuwe gemeente Gooise Meren gehuisvest worden in het Stadskantoor Naarden. De overige afdelingen vinden een plek in het Bussumse gemeentehuis. Waar het nieuwe college, dat als het goed is op 4 januari is gevormd, gaat zetelen is nu nog niet bekend. Wel zal de eerste raadsvergadering, op 4 januari, plaatsvinden in de Grote Kerk in Naarden. Dit is eenmalig; waar de volgende raadsvergaderingen plaatsvinden is nog niet besloten. De plannen voor de verbouwing zijn in een afrondende fase en het voorlopig ontwerp ligt op tafel. Actief betrokken bij alle plannen is Naarder Theo Fambach, raadslid voor D66 met in zijn portefeuille onder andere Ruimtelijke Ordening en Bouw.

Binnenkant op de schop
De verbouwing van het Bussumse gemeentehuis kost zo'n 7,25 miljoen euro. Een groot deel daarvan wordt gebruikt voor de interne verbouwing en het realiseren van een nieuwe hoofdentree. Ook komt er een grotere raadszaal en de wirwar van kleine kamertjes maakt plaats voor lichte en grote ruimtes. Doel is om een meer open en transparante uitstraling te creƫren. Fambach noemt de sfeer en open indeling van het Stadskantoor Naarden als voorbeeld. Een grote, houten pergola aan de voorzijde moet het gemeentehuis meer allure geven. Als dan ook nog de gevels worden schoongemaakt en het oorspronkelijke witte natuursteen weer tevoorschijn komt, ziet het pand er volgens Fambach goed uit. Dat alles kost zo'n 6,25 miljoen.
Het resterende bedrag van 1 miljoen euro bestaat deels uit een post onvoorzien en gaat verder op aan het realiseren van parkeerplaatsen en het aanleggen van groen rondom het gemeentehuis. Er liggen ook plannen voor een openbare tuin op een groot deel van de huidige parkeerplaats. Dat betekent automatisch dat er voor de jaarlijkse ijsbaan en de kermis naar andere plekken gezocht moet worden.
Ondanks de aanpassingen blijft het Bussumse gebouw aan de buitenkant sober, maar krijgt het een meer transparante en toegankelijke uitstraling. Er komen daarom ook openslaande deuren. "Uitnodigen tot participatie", zo koppelt Fambach dit stokpaardje van D66 aan de uitstraling van het nieuwe gemeentehuis. Over de aanpassingen aan de binnenkant is hij duidelijk. "Die zijn vooral doelmatig en er is veel aandacht voor duurzaamheid, met name voor de buitenkant." Niet verwonderlijk, in 2020 moeten alle overheidsgebouwen nagenoeg energieneutraal zijn. Hoe het gemeentehuis er precies uit gaat zien, is nog spannend. Er is een voorlopig ontwerp, maar dat wordt angstvallig binnenskamers gehouden. De stuurgroep die zich hiermee bezighoudt, wil pas iets naar buiten brengen als het ontwerp definitief is en laat die verantwoordelijkheid ook over aan het nieuwe college van Gooise Meren.

De verbouwing, die voor de zomer van start moet gaan, vindt in twee fases plaats. Een deel van de ambtenaren zal dan uitwijken naar een andere locatie, waarvoor het Stadskantoor Naarden de meest voor de hand liggende optie is. Tijdelijke huisvesting in Muiden is in ieder geval niet aan de orde, aldus Fambach. Wel komen er in Muiden en Naarden twee servicepunten. In Muiden in de Kazerne en in Naarden is hiervoor het Stadskantoor open op maandag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur. Dit betreft een proef voor twee jaar.

Nog geen kopers
Met de verkoop van het Stadskantoor Naarden en het gemeentehuis in Muiden wil het nog niet zo vlotten, lijkt. Er hebben zich volgens Fambach officieel nog geen kopers gemeld, hoewel er wel wat belangstelling is getoond. Hij vindt in ieder geval dat ze als raad en bestuur niet moeten afwachten en echt op zoek moeten gaan. Want verkocht moet er uiteindelijk worden. Voor de verbouwplannen van het Bussumse gemeentehuis is geld nodig en die komt deels uit de opbrengst van de geplande verkoop.
Fambach laat weten dat de gebouwen niet aan de eerste de beste verkocht zullen worden. Wanneer zich voor het gemeentehuis in Muiden een ontwikkelaar meldt die er woningen wil bouwen, dan mag het wel gesloopt worden wat hem betreft. Voor het historische Naarder stadhuis zal een meer culturele invulling worden gezocht.

De entree van het Bussumse gemeentehuis wordt verplaatst.
Ambtenaren in Muiden maken zich gereed voor de verhuizing naar Bussum.