De opbouw is al begonnen. Ellen Hazenberg (rechts) geeft nog wat instructies.
De opbouw is al begonnen. Ellen Hazenberg (rechts) geeft nog wat instructies. Foto: Bob Awick

Bussum op IJs gaat deze vrijdag open

BUSSUM - Of je nog maar net kunt schaatsen, je allemaal kunstjes wilt laten zien, of oefenen met ijshockey en curling of voor de gezelligheid een warme chocolademelk komt drinken: het kan weer. Want Bussum op IJs gaat vrijdag 4 december weer van start. Projectleider Ellen Hazenberg praat ons bij.

Wat is er nieuw dit jaar?
"We hebben een groter terras omdat we de baan en tent anders neerzetten. Het terras oogt ook iets anders. Zo hebben we bijvoorbeeld loungebanken die gemaakt zijn door het Arbeid Training Centrum. Er zijn leuke boomstamkrukjes en we hebben met name in de tent veel feestverlichting. Verder houden we op maandag- en dinsdagavond een buitenbarbecue. We houden nu ook een curlingcompetitie. Straten uit het Spiegel zullen het onder andere tegen elkaar opnemen. Op woensdag 16 december hebben we ook de eerste bingo-avond met leuke prijzen van de sponsors, zoals een timmerman of een tuinman voor twee uur."

Wanneer is het druk?
"Met name op zaterdag en zondag is het druk, net zoals op woensdag- en vrijdagmiddag. De donderdag- en vrijdagavond zijn er vaak veel feestjes en borrels van bijvoorbeeld bedrijven."

Welk onderdeel kan nog wat inschrijvingen gebruiken?
"De schaatslessen zitten nog niet vol. We bieden in zowel de eerste als de tweede week van de kerstvakantie schaatslessen aan. Ook de ijshockeyclinic voor kinderen op donderdag heeft nog vrije plekken."

Zijn er genoeg vrijwilligers?
"Meer vrijwilligers zijn van harte welkom. We vragen ze minimaal twee keer een shift van drie uur te draaien."

Hoeveel bezoekers verwachten jullie?
"We gaan uit van ongeveer 25.000 bezoekers. We zien ook al dat er veel gereserveerd wordt. Veel bedrijven en vriendengroepen komen hier als een soort traditie. Neem de eerste donderdagavond, dan zien we al zes jaar op rij de Vestingvrouwen. Ze komen verkleed curling spelen en fonduen."

Wat kost dat, een rondje schaatsen?
"Dat is 4,50 met eigen schaatsen en 6,50 als je schaatsen wilt huren. Je mag anderhalf uur schaatsen. Op rustige dagen stellen we geen tijdslimiet."

Wat is er voor kleine kinderen?
"Het kabouterschaatsen op zaterdag en zondag van 9.00 tot 10.00 uur."

Voor welke leeftijd is de schaatsdisco?
"Met name voor kinderen uit groep 7/8 en de eerste twee klassen van de middelbare school."

De belangrijkste baanregel?
"Gedraag je op het ijs en trek handschoenen aan."

Waar hopen jullie op?
"We hopen op lekker ijsweer met weinig regen. We hebben er als team in ieder geval heel veel zin in."