Door de kerststallen tentoonstelling in de Koepelkerk kwam Josefien Janssen op dit idee.
Door de kerststallen tentoonstelling in de Koepelkerk kwam Josefien Janssen op dit idee. Foto: Bob Awick

Een kerststallenroute langs huizen en winkels in Bussum en Naarden

BUSSUM - Dit jaar komt er waarschijnlijk een grote kerststallenroute door Bussum en Naarden. Denk aan een openatelierroute, maar dan met allemaal verschillende kerststallen bij mensen thuis.

Van hout of steen, klein en intiem, heel traditioneel of deel uitmakend van een heel tafereel. Het maakt eigenlijk niet uit, het leuke is juist die variatie, volgens Josefien Janssen, bedenker van deze eerste kerststallenroute in Naarden en Bussum. Ze was jarenlang als vrijwilligster betrokken bij de kerststallententoonstelling in de Koepelkerk en zo kwam ze ook op dit idee.

"Ik hoorde van zo veel mensen die kwamen kijken dat ze zelf ook een bijzondere kerststal hadden, maar bang zijn voor bijvoorbeeld schade bij vervoer. En natuurlijk wil iedereen zijn stal op tijd terughebben." Op deze manier kan iedereen die wil meedoen en zijn of haar kerststal laten zien en het staat los van de kerk. En hoe je je kerststal tentoonstelt bepaalt iedereen zelf, vindt Janssen.

In de tuin
"Je kunt het op allerlei manieren doen: in de vensterbank, in je tuin, in een etalage." Ze is benieuwd naar alle creatieve ideeën die mensen zelf hebben. "Dus als je mee wilt doen, maar niet zit te wachten op mensen die je huis binnenkomen dan kan dat dus ook." In Baarn, vertelt ze, wordt al jarenlang een kerststallententoonstelling in tuinen gehouden en die trekt veel bezoekers. En natuurlijk is het leuk om te zien hoe mensen invulling geven aan hun kerststal, maar vaak zijn de verhalen achter een kerststal al bijzonder genoeg. "Een kerststal is vaak al generaties lang in het bezit van mensen en die verhalen rondom een kerststal gaan dan echt leven." Zelf heeft ze een kerststal zonder al te veel 'tamtam', met niet eens allerlei figuren, bekent ze. Hij staat op de vleugel met wat stenen en zaagsel. Met uiteraard wel Maria, Jozef, het kind, een paar herders en schapen. Maar de koningen ontbreken. "De koningen zijn nog onderweg", grapt Janssen. Vorig jaar kwam ze bijna in de verleiding om wat figuren aan haar kerststal toe te voegen, maar ze besloot toch nog even te wachten.

Traditie
"Vaak wordt een stal de week voor kerst neergezet. Mensen die heel traditioneel zijn houden zelfs de dag voor kerst aan. Maar tegenwoordig zie je ook al mensen die na Sinterklaas, hupsakee, de kerststal neerzetten." Wanneer ze zelf haar stal neerzet weet ze nog niet, ook omdat de vleugel dan tijdelijk 'buiten gebruik' is. Al pratende wordt ze steeds enthousiaster. Over tradities en over hoe mensen tegenwoordig zelf invulling geven aan een kerststal. Over haar zus die dit jaar een kerststal quilt en de foto's van een kerststal van vilt die ze jaren geleden kreeg, gemaakt door kinderen van de Vrije School. Ze kan er enorm van genieten en verheugt zich op de komende periode, hoewel ze nu nog even druk is met sinterklaasgedichten.

Route
De kerststallenroute vindt plaats op 20 december tussen 13.00 en 17.00 uur. Wie in de kerststallenroute opgenomen wil worden kan zich tot 6 december opgeven via mariacornelia56@hotmail.com. Wat Janssen betreft krijgt de route ook een feestelijk tintje met bijvoorbeeld muziek of een (kerst)verhaal. Dat wordt in de route opgenomen. "Het is leuk om zo de verbinding tussen Naarden en Bussum te maken, Muiden is helaas te ver weg", besluit ze.