Afbeelding
Foto:

Vijftig jaar geleden. December 1965

Het kan niet anders of een aantal lezers moet zich deze Bussumse gebeurtenis van een halve eeuw geleden herinneren. De jongens en meisjes in de leeftijd van zeven tot tien jaar van toen lopen
nu tegen de zestig en hebben vast nog weet van deze benauwde zaterdagmiddag.

Wat was het geval? Bussum haalde weer eens de landelijke pers. Zoals het Limburgs Dagblad van 14 december 1965. Het is een tijd waarin het aardgas in grote hoeveelheden ging stromen en ook nog eens goedkoop was. Er werd meer gekookt op gas, de kolenkachel maakte plaats voor een gashaard. En de gevelkachel kwam! Eindelijk ook warmte buiten de huiskamer. Het vele herstelde metselwerk onder slaapkamer-ramen getuigt nog steeds van de populariteit van de gevelkachels in de jaren zestig. Daarna kwam de centrale verwarming binnen bereik van iedereen.
Het aardgas stond onder grotere druk dan het gemeentegas dat daarvoor geleverd werd. En de vlam was ook heter. Maar dat de verbranding van het aardgas veel zuurstof vergt was niet altijd bekend. Menig ongeluk gebeurde dan ook door ketels en geisers in afgesloten ruimten. In december 1965 ging het mis in de Jeugdkapel aan de Meentweg nummer 54. In de zestiger jaren werd het gebouw niet meer alleen voor de kerkdiensten ("kindernevendiensten") en catechisatie van de Hervormde Spieghelkerk-gemeente gebruikt. Er werd ook middelbaar onderwijs gegeven en vergaderd. En kennelijk vonden op zaterdag jongens en meisjes onder leiding van de dames Vos er het pad.
Gelukkig liep het allemaal goed af. En de Jeugdkapel? Deze creatie uit 1921 van architect Theo Rueter werd in 1973 verbouwd tot wijkcentrum. Nu is het een woning. Met centrale verwarming.

Hans Jonker

Afbeelding
Afbeelding