Station Naarden-Bussum.
Station Naarden-Bussum.

Gooise Meren door de ogen van 150 leerlingen

Voorzien van camera en de nodige tips gingen afgelopen maand 150 basisschoolleerlingen van groep zes en zeven uit Naarden, Muiden en Bussum op pad om de leukste plekjes in dorp en stad te fotograferen. Ze deden mee aan het fotoproject 'Foto fusie Gooise Meren' van de Muidense ondernemers Jojo Keller, Astrid Roesink en Gerke van de Hoef. Een selectie van de mooiste foto's zal vanaf begin januari te zien zijn in het gemeentehuis van Gooise Meren in Bussum.

door Yvette Geerts

De drie ondernemers hebben in de afgelopen tien jaar al tal van fotoprojecten met kinderen gedaan en het blijft leuk om te doen, vertellen ze enthousiast. "We zagen in de fusie een mooie aanleiding voor een nieuw project. We wilden het tijdsbeeld van het dorp of stad laten zien door de ogen van kinderen", vertelt Keller verder. En dat is, gezien het aantal mooie foto's, best wel goed gelukt. Toch was het ook bij dit project weer een verrassing wat eruit komt. "Het is ook een hele toer om het binnen het tijdsbestek, een ochtendje fotograferen, voor elkaar te krijgen", vertellen de drie initiatiefneemsters. Want naast je favoriete plek uitkiezen, wat soms best lastig bleek, moesten de leerlingen ook samenwerken en werden ze uitgedaagd om te kijken naar composities en zelfs regie. "Sommige leerlingen pakten het verbazingwekkend snel op en andere werden steeds enthousiaster", vertelt Van de Hoef.

Ze lacht als ze terugdenkt aan het jongetje dat zo ongeveer alles heeft gefotografeerd wat los en vast zat. "Met wat tips gingen ze echt vanuit een compositie denken. Zo gebruikte een leerling een tak op de voorgrond en toen ging de rest dat ook doen. Je kunt registreren wat er is, maar ook iets nieuws laten zien. Je merkt dat ze zich, zelfs in zo'n korte tijd, al ontwikkelen. Dat is echt leuk om te zien. Een paar talentjes zijn er ook gespot. Keller: "Van één meisje waren echt alle geschoten foto's mooi."

De leukste plekjes
In Naarden deden de leerlingen van de Tweemaster en de Comeniusschool mee. Volgens Keller hadden zij weinig moeite met het kiezen van de leukste plekjes in hun stad. Ze togen naar het Stadhuis, de Grote Kerk en de Utrechtse Poort. De leerlingen van de twee Bussumse basisscholen vonden het nog best wel ingewikkeld. De zesde- en zevendegroepers van de Katholieke Montessorischool en de Brandsmaschool kozen uiteindelijk voor de heide, de Bussumse Watertoren, het Spiegel, de markt en het station Naarden-Bussum. Ook werden in Bussum enkele winkeliers gefotografeerd. In Muiden deden de leerlingen van de Jozefschool mee. Zij liepen via de dijk naar het Muiderslot en fotografeerden vervolgens de nieuwe brug over de snelweg.

Kill your darlings
En of ruim twee uur door het dorp of de stad struinen nog niet genoeg was, moest er diezelfde dag ook nog een selectie gemaakt worden. "Kill your darlings", zegt Van de Hoef lachend. Elke leerling mocht de twee mooiste foto's van zichzelf uitzoeken. Maar ja, wat doe je als je tien foto's van dezelfde boom hebt. Uiteindelijk bleef er na veel wikken en wegen één foto per leerling over. De kinderen moesten zelf kiezen. Van der Hoef: "Het is hun visie op hun dorp of stad, maar we hebben het proces hier en daar toch wel begeleid. We wilden dat het een mooi geheel vormt, maar het blijft wel hun expositie." De fotografen kijken er met erg veel plezier op terug. Ze zijn tevreden met het resultaat en blij met de medewerking van de scholen. "We hebben voor de zomer de scholen benaderd en informatiepakketten toegestuurd die de leerkrachten konden gebruiken als voorbereiding. De leerkrachten waren allemaal erg betrokken, ze wilden graag zien wat de kinderen hadden gemaakt." Natuurlijk vinden ze het jammer dat er niet veel meer foto's in de expositie meekonden. Er waren er een paar die echt net naast de boot vielen. "Erg zonde", zegt Keller. "Het zou leuk zijn als de expositie ook nog in Muiden en Naarden te zien zal zijn."

Jongeren in actie.
Natuur als inspiratiebron.