Gemma van der Ploeg vindt dat mensen vooral ook zelf moeten doorpakken.
Gemma van der Ploeg vindt dat mensen vooral ook zelf moeten doorpakken. Foto: Yvette Geerts

Initiatieven en ideeën moeten elkaar makkelijker vinden

BUSSUM - Gemma van der Ploeg werd ruim een half jaar geleden aangesteld als ideeënmakelaar van Bussum met de opdracht om mensen te helpen bij het verwezenlijken van hun ideeën. Ze kijkt terug op een periode waarin ze veel mensen sprak, behoorlijk pionierde en ook een aantal successen behaalde. Maar ze vindt ook dat een aantal zaken anders had gekund.

door Yvette Geerts

Wat doe je wel en niet als ideeënmakelaar?
"Wat ik vooral doe is mensen met ideeën die een positieve bijdrage leveren aan Bussum en haar inwoners, verder helpen. Er zijn in Bussum veel mensen die een idee hebben en dat alleen proberen uit te zoeken op een zolderkamertje. Die weten niet waar ze moeten beginnen of weten niet dat er iemand anders is die eenzelfde idee heeft, waardoor ze elkaar zouden kunnen helpen en stimuleren. Zo was er iemand die het idee had om ouderen te laten bewegen en hier ook coaching aan wilde koppelen. Ik heb hem toen in contact gebracht met de Zandzee en een fysiotherapeut die veel op dat vlak doet. Ik breng mensen met elkaar in contact, geef coaching als dat nodig is en denk creatief mee. En soms ga ik met iemand mee als die zijn of haar idee bij de gemeente of een andere instantie wil introduceren en dat lastig vindt. Wat ik niet doe is zelf ideeën bedenken en uitvoeren. Of de kar trekken voor de ideeën van anderen. Het moet echt vanuit de mensen zelf komen."

Je vindt dat er ook een aantal zaken anders had gekund. Wat met name?
Wat in het begin zeker beter had gekund was de zichtbaarheid, mensen laten weten dat ik er als ideeënmakelaar ben. Het concept van ideeënmakelaar was nieuw. Ik ben naar veel bijeenkomsten geweest, maar bijvoorbeeld niet langs buurthuizen gegaan. Zeker in het begin dachten veel mensen dat ik in dienst van de gemeente was. Maar ik ben juist onafhankelijk en belangeloos en breng partijen bij elkaar. Dat kunnen mensen zijn die met dezelfde soort ideeën rondlopen, maar ook mensen die ideeën hebben die juist aanvullend zijn. Je ziet dat dan vooral dat mond-tot-mondreclame goed werkt. Als dan ook het vertrouwen er is, gaan dingen goed lopen en weten mensen je makkelijker te vinden. Wat vanaf het begin al goed liep was doorverwijzing door de gemeente."

Kun je een paar geslaagde ideeën noemen?
"We zijn nu vanaf maart bezig en de meeste initiatieven kosten tijd voordat ze gerealiseerd zijn. Het zijn vaak vrijwilligers of mensen die een bedrijf willen opzetten vanuit maatschappelijke betrokkenheid en dat doe je niet in korte tijd. Een mooi voorbeeld van mijn betrokkenheid bij een initiatief is het insectenhotel dat vorige week aan de Karel Doormanlaan is geopend. De initiatiefnemers liepen binnen de gemeente tegen een probleem aan en ik heb ervoor gezorgd dat het werd opgelost. Ook heb ik geholpen bij het onder de aandacht brengen van Soupurbe bij de bestuurders. Dat heeft bijgedragen aan de recente ontwikkelingen rondom het Jan Lighthartcentrum. Daarnaast heb ik verschillende initiatieven met ideeën voor een 'altijd werkplaats' bij elkaar gebracht, waaronder Elkgooismatraskomtvanpas, Nedwerk! de Gunjeclub, Soupurbe, het KindTalentCentrum Breeduit en het coöperatief Gooise Meren in oprichting. Zij gaan nu met elkaar de Altijd werkplaats en een digitaal platform concreet uitwerken."

Vind je dat je in je opdracht bent geslaagd?
"Voor een groot deel wel. Ik denk dat een aantal dingen anders langer hadden geduurd of niet van de grond waren gekomen. Of mensen waren voortijdig afgehaakt, met name als het gaat om lange procedures en processen bij de gemeente. Maar het was zeker in het begin pionieren; het is een nieuwe rol die echt nog invulling en bekendheid moest krijgen, zoals ik al eerder aangaf. Nu kennen veel mensen de ideeënmakelaar, maar in het begin was ik niet overal vanzelfsprekend welkom. Het heeft me bijvoorbeeld moeite gekost om mensen te laten zien dat ik niet op hun stoel wil gaan zitten en ook niet namens de gemeente kom."

'Zichtbaarheid en winnen van vertrouwen hebben tijd gekost'

Je eigen droom is een conferentie en een digitaal platform waar alle ideeën en initiatieven bij elkaar komen. Dat digitale platform is toch eenvoudig te realiseren?
"Een digitaal platform was een van de eerste gedachten die ik had. Maar ook daarvoor geldt dat ik niet de persoon ben om dat op te zetten. Ik ben er wel over in gesprek met de eerdergenoemde groep mensen. Maar ook dat kost tijd. Daarbij kan een dergelijk platform pas ontstaan en goed werken als er overeenstemming is over het doel en de invulling. Nu zijn er daarover nog te veel verschillende ideeën en wensen. Ook binnen de gemeente. Daarnaast moet er natuurlijk budget zijn voor het opzetten van een digitaal platform en er moeten mensen zijn die het onderhouden."