Toekomstige vaarverbinding Vecht-Gooimeer langs jachthaven Naarderbos.
Toekomstige vaarverbinding Vecht-Gooimeer langs jachthaven Naarderbos. Foto: Naarden buiten de Vesting

Naarden buiten de Vesting

NAARDEN - Het plan 'Naarden buiten de Vesting' is concreet geworden en dat betekent dat er binnenkort veel veranderingen in het landschap zullen ontstaan.

Zo komt er een nieuwe vaarverbinding tussen de Vecht en het Gooimeer en een passantenhaventje bij de Vesting. De vaarverbinding wordt met name voor kleinere motorboten een veilig alternatief om van de Vecht naar het Gooimeer te komen, want dan hoeft er niet meer over het IJmeer te worden gevaren.

De wens is om het bedrijventerrein, nu vastgeplakt aan de Vesting, los te maken. Door uitbreiding van de aanwezige havenkom en sloop van een storend bedrijfspand moet dit gerealiseerd kunnen worden. In de haven, aan de Amsterdamsestraatweg, kunnen toeristische functies komen in de vorm van een passantenhaven en een haven voor historische schepen.

De schootsvelden worden eigendom van het Goois Natuurreservaat en worden opgeknapt en in agrarisch beheer uitgegeven.

Een ander onderdeel is het realiseren van een wandelpad en een fietspad van de Vesting naar boerderij Stadzigt van Natuurmonumenten. Ook komt er een nieuwe natuurverbinding tussen het Naardermeer en het Gooimeer.

De plannen komen uit de koker van de regio Gooi- en Vechtstreek. Deze partij verzorgt de projectleiding en werkt hierbij samen met de gemeenten Naarden en Muiden, het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht en de provincie Noord-Holland.

Data
In 2016 gaan de partijen aan de slag met het aanpassen van de Naardertrekvaart voor de toename in recreatief gebruik, de aanleg van de passantenhaven bij de Vesting Naarden, de bouw van nieuwe bruggen, een sluis in de aansluiting van de vaart met het Gooimeer en de mechanisatie van de Keetpoortsluis, de Naarderpoortbrug en de Hakkelaarsbrug.

De nieuwe vaarverbinding tussen de Vecht en het Gooimeer kan in 2019 gerealiseerd worden.