Elisa Nuij is blij met de actie van de Bussumse winkeliers
Elisa Nuij is blij met de actie van de Bussumse winkeliers Foto: Yvette Geerts

Verkoop jute-sintzakken voor Sinterklaasbank

BUSSUM - Een aantal winkeliers in Bussum verkoopt jute-sinterklaaszakken voor het goede doel. Wie een zak koopt, steunt hiermee direct de Sinterklaasbank.

Bruna, het Hoofdkantoor en Zus&Zo zijn de drie locaties die meedoen aan de actie. Dave Wiegert van Stokjes&Lepel kwam op dit idee toen hij de zakken ging bestellen voor aan de lantaarnpalen in het dorp. Een paar extra bestellen om te verkopen voor het goede doel was een kleine moeite, vond hij. Inmiddels hangen er ruim 500 zakken in het dorp en zijn er zo'n 400 te koop. Hij verwacht dat de deelnemende winkeliers ze allemaal wel verkopen.
De zakken zijn speciaal ontworpen met de opdruk 'Sint in Bussum'. Van de opbrengst van € 5,- gaat de winst volledig naar de Sinterklaasbank. Naast deze actie met jutezakken staan er ook bij diverse winkeliers speciale Sinterklaasbank 'Spaarbankjes', waar mensen geld in kunnen doneren.

Sinterklaasbank
De Sinterklaasbank opereert vanuit Bussum en is in 2006 opgericht door Elisa Nuij. Zij wil kinderen in heel Nederland die anders geen echte Sinterklaas kunnen vieren een cadeautje geven op 5 december. Nuij: "Er is nog zo veel verborgen armoede in Nederland en echt niet alleen bij mensen die naar de Voedselbank gaan of leven van een uitkering. Als je bedenkt dat we in 't Gooi en omstreken, toch best een rijk gebied, dit jaar al zo'n 500 kinderen voorzien van een cadeautje en landelijk zelfs 4.000."

Wenscadeautje
Het bijzondere aan de Sinterklaasbank is volgens Nuij dat de kinderen zelf een wensenlijstje mogen maken uit een speciale folder van een speelgoedzaak. Want een lijstje maken, dat hoort bij Sinterklaas, vindt Nuij. Een 'wenscadeautje' noemt Nuij het dan ook. Kinderen krijgen dus geen tweedehands of speelgoed 'zo goed als nieuw'. "Het gaat echt om een cadeautje dat ze zelf uitkiezen, want wat is er nou leuker om één keer per jaar ook iets moois uit te kunnen kiezen uit de folders van de Sint."