De stedenbouwkundige kaart van het KNSF-terrein, rechtsonder de oude kern van Muiden. Rechtsboven de Westbatterij.
De stedenbouwkundige kaart van het KNSF-terrein, rechtsonder de oude kern van Muiden. Rechtsboven de Westbatterij. Foto:

De Krijgsman: 1300 nieuwe huizen in Gooise Meren

Na ruim tien jaar ligt er een besluit over nieuwbouw op het KNSF-terrein in Muiden. De Muider gemeenteraad ging vorige week akkoord met de bouw van 1300 huizen in de nieuwbouwwijk De Krijgsman.

door Christian Pfeiffer

Het was hét dossier van Muiden de afgelopen decennia en ook een van de belangrijkste pijnpunten in de aanloop naar de fusie van Muiden met Naarden en Bussum: de nieuwbouw op het terrein, 72 ha. groot, van de voormalige kruitfabriek. Op de kaart een verdubbeling van Muiden zelf.

Projectontwikkelaar KNSF en de gemeente lagen jaren met elkaar overhoop over de plannen en troffen elkaar zelfs voor de rechter, waar uiteindelijk een claim van ruim 370 miljoen euro aan het adres van de gemeente uit rolde.

Toen de ruzie niet erger kon besloten de twee partijen toch weer te gaan onderhandelen. En met succes. De claim is nu verleden tijd.

Afgehandeld
Het bestemmingsplan is goedgekeurd: een van de laatste dossiers die de zelfstandige gemeente Muiden zelf heeft afgehandeld. Natuurlijk, er wordt rekening gehouden met bezwaarprocedures en een gang naar de Raad van State wordt verwacht. Maar het dossier maakt deel uit van de Crisis-en Herstelwet en daardoor kan het project niet nog jaren worden opgerekt. Als de zaak naar de Raad van State gaat, dan doet die maximaal halverwege volgend jaar al uitspraak vanwege de verplichte versnelde procedures.

De eerste paal moet eind volgend jaar de grond in. Het wordt een bijzondere wijk. De Krijgsman wordt grotendeels in het oude bos gebouwd dat om de kruitfabriek lag. Tussen de bomen door lopen allerlei kanalen en kleine weggetjes waar voor honderden jaren het kruit over werd vervoerd. In die structuur moeten de komende jaren de huizen verrijzen. Een wijk die voor een groot deel bestaat uit huizen in het duurdere segment, duidelijk gericht op de toenemende woningbehoefte vanuit Amsterdam.

Zwaartepunt
Het zwaartepunt van de bebouwing komt aan de kant van Muiden en aan de kant van de A1. Dichter bij het IJmeer wordt de bebouwing dunner en blijft er meer van het huidige Kruitbos behouden, dat dan ook een belangrijke rol vervult in de plannen als stadspark. De oude kanalen worden hersteld en het hele gebied is straks per boot bereikbaar door de oude sluis te renoveren die op de Muidertrekvaart aansluit.

Op het terrein staan nog veel huizen en kantoren van de oude kruitfabriek die worden opgeknapt en een speciale rol gaan vervullen. Zo wordt er nagedacht over horeca, winkeltjes en wat kleine bedrijvigheid in de wijk.

De oude kruitpaden blijven grotendeels behouden en zijn straks de wandelpaden. De bedoeling is duidelijk om de geschiedenis een belangrijk deel uit te laten maken van de plannen.

Houten huizen
Rondom de Westbatterij, in het uiterste noordoosten van het plangebied, aan het IJmeer zijn de oude 'schootsvelden' in de nieuwbouw ingetekend. In die verboden kringen mocht vroeger vanwege de Vestingwet niet met steen worden gebouwd en het idee is dan ook om daar zo veel mogelijk houten huizen neer te zetten. Bijzonder is dat het hele terrein van de kruitfabriek straks openbaar toegankelijk wordt. Dat klinkt logisch, maar het bos is altijd afgesloten terrein geweest voor mensen die er niks te zoeken hadden.
Wie nu door Muiden rijdt ziet al dat in dat noordoosten het aanrijden van zand voor de tijdelijke opslag is begonnen. Het is ook de eerste plek waar straks gebouwd gaat worden. Hoe lang de bouw gaat duren is niet helemaal te zeggen, de ontwikkeling gaat in verschillende fases. Maar de verwachting is toch wel dat het project binnen enkele jaren moet zijn afgerond. De verkoop gaat in ieder geval op zeer korte termijn van start.

De oude kruitpaden blijven behouden en vormen wandelroutes.
In de oude kruithuizen komen óf ondernemers óf horeca.