Even geen zorgen, maar leuk vermaak.
Even geen zorgen, maar leuk vermaak. Foto: Bob Awick

Vluchtelingen mogen zaklopen, voetballen en koekhappen bij SDO

BUSSUM - Samen sporten en spelen om elkaar beter te leren kennen en de vluchtelingen te laten weten dat ze welkom zijn. Afgelopen zondag waren de velden van SDO gevuld met ruim 50 vrijwilligers en 100 vluchtelingen van Crailo. Er werd gevoetbald, er was popcorn, je kon je laten schminken en laten verleiden tot oud-Hollandse spelletjes als koekhappen en zaklopen.

De lichten moesten uiteindelijk aan het einde van de middag aan omdat er nog samen gevoetbald werd, maar de start van de sportmiddag verliep wat moeizaam. Grootste struikelblok was volgens SDO-er Johan van der Geest, het vervoer van de vluchtelingen van en naar Crailo. Die werden uiteindelijk met auto's en fietsen opgehaald. Terwijl er al volop werd geschminkt en ook de rij voor de poffertjes soms wel twintig meter was klonk om drie uur 's middags eindelijk het startschot voor de onderlinge voetbalwedstrijden. Volgens de organisatie toch wel het hoogtepunt van de middag. "Je probeert het zo goed mogelijk voor te bereiden, er is ook contact geweest met Crailo, maar je loopt altijd wel tegen onverwachte zaken aan", relativeert Van der Geest de wat moeizame start. Hij heeft in ieder geval van verschillende kanten veel positieve reacties gehad. De SDO-er hoopt dan ook dat deze sportdag een aanzet is voor vluchtelingen om eens wat vaker een balletje te komen trappen.

Thousand Hills
Het initiatief voor deze middag werd genomen door Timmo van der Beek, trainer van de jongste jeugd en de 16-jarige studente Maria Lange. Ze zijn lid van dezelfde kerk, Thousand Hills International Church en wilden iets doen voor de vluchtelingen. Lange: "Twee maanden geleden zijn we begonnen met plannen en hebben Timmo kwam op het idee om het bij SDO te doen. Die gaven gelijk hun support en stelden ook sportkleding beschikbaar." Lange had zelf al een aantal keer contact met de vluchtelingen op Crailo gehad en bakte eerder ook cupcakes met hen. Ze hoopt dat deze sportieve middag mensen aanzet tot een betere band met vluchtelingen. Zij moeten ook voelen dat ze welkom zijn bij veel mensen en, we doen het niet voor, maar met de vluchtelingen", legt Lange uit."

Het programma van de middag hadden ze vooraf niet afgestemd met de vluchtelingen, daarom was gekozen voor een brede opzet: Poffertjes, suikerspinnen, oud-Hollandse spelletjes, een springkussen, schminken en natuurlijk het voetballen. Twee velden had SDO daarvoor gereserveerd en die waren constant bezet. Ook wat Bussumse schooljeugd die toevallig een balletje aan het trappen waren, waren wel te porren voor een potje voetbal tegen de overwegend Syrische en Irakese bewoners van Crailo. Twee vrijwilligsters, lid van dezelfde kerk, schuiven nog even aan voordat ze weer 'aan de bak' moeten.

Fien (18) en Debby (17), allebei uit Hilversum, waren gelijk enthousiast over de middag. Fien: "Ik had natuurlijk al veel over de vluchtelingen gehoord, maar ze nog nooit ontmoet. Ik vond het gelijk een goed idee om deze dag te creƫren om elkaar te ontmoeten. Je kunt de komst van de vluchtelingen als een bedreiging zien, maar als je elkaar leert kennen is het juist leuk." Debby knikt instemmend. "Iedereen heeft iemand nodig om mee te praten." Ze coƶrdineerden deze middag samen de spelletjes en het eten. Volgens hen maakt het eigenlijk niet zo uit wat je organiseert. Debby: "Ze vinden het al heel fijn dat er iets speciaals voor hen gedaan wordt."