Een van de favoriete foto's van een zeer trotse Van Steensel.
Een van de favoriete foto's van een zeer trotse Van Steensel. Foto: Yvette Geerts

'Op zoek naar de puurheid van jongeren in Bussum'

BUSSUM – Ze woont al haar hele leven in Bussum, groeide op met de geur van cacaofabriek Bensdorp en heeft een zwak voor de jeugd in Bussum. Mies van Steensel heeft afgelopen jaar aan twee fotoprojecten gewerkt: één met Bensdorp in de hoofdrol, in de andere staat de Bussumse jeugd centraal.

Vooral het jeugdproject is haar troetelkindje. "Ik was op zoek naar de echtheid en puurheid van jongeren en wilde deze vastleggen in foto's. Ik wilde verschillende kanten laten zien van de jeugd in Bussum, want die zijn 'gewoon' heel bijzonder." Door zichzelf kwetsbaar en open op te stellen kreeg ze naast alle mooie foto's nog iets extra's: mooie en openhartige gesprekken met de jongeren die ze fotografeerde. Een cadeautje, maar wel heel gewenst. Ze vindt het jammer dat er zoveel vooroordelen over jongeren bestaan. "Door ze ruimte te geven en uit hun comfortzone te halen zie je ook wat niet altijd direct zichtbaar is." Als voorbeeld haalt ze het hockeymeisje en de jongen met tattoos aan. "Veel mensen hebben daar ideeën bij, maar die jongen met de tattoos is echt een van de meest vriendelijke jongens die ik ken." Ze fotografeerde ruim 30 jongeren in de leeftijd van 3 tot 22 jaar. Ze nam ze mee naar verschillende locaties: 't Mouwtje, het geitenweitje in 't Spieghel en de graffitimuur bij Bensdorp. Behalve aan het fotograferen besteedde ze ook veel tijd aan de selectie voor de expositie.

Achttien portretten koos ze uiteindelijk uit. Haar favoriet is de foto van het kleine meisje met de handen rondom haar gezicht. Het kostte Mies behoorlijk wat moeite om het fotoproject 'Bensdorp Inside Out' gerealiseerd te krijgen. Ze wilde namelijk fotograferen in het deel dat niet toegankelijk is. Het is vervallen door leegstand en de vloeren zijn onbetrouwbaar. Maar ze kreeg toestemming en het leverde naar eigen zeggen prachtige plaatjes op, met mystieke lichtinval en veel beweging. "Het is een ode geworden aan alle arbeid die daar decennialang is verricht om mensen blij te maken", licht Mies toe. Ook wilde ze de binnenkant naar buiten brengen, juist omdat niemand die binnenkant meer te zien krijgt. Het gebouw gaat tegen de vlakte. Ze heeft de ontwikkelingsplannen op de voet gevolgd en haalt opgelucht adem nu aan Bensdorp weer een toekomst is gegeven. Maar voor haar, als Bussumse, behoudt het gebouw zijn nostalgie en blijft het voor altijd verbonden met de geur van chocolade. Mies is blij dat ze de kans krijgt om te exposeren en mensen zowel de andere kant van de jeugd als die van Bensdorp kan laten zien. Beide exposities 'De Bussumse Jeugd is Nu!' en 'Bensdorp Inside Out' zijn te zien bij De Gooische Loods aan de Laarderweg.