Rekenen, rekenen, rekenen bij 50PLUS. Valt het mee of tegen?
Rekenen, rekenen, rekenen bij 50PLUS. Valt het mee of tegen? Foto: Christian Pfeiffer

Feest voor VVD, PvdA, CDA, D66 en 50PLUS

BUSSUM - Miriam van Meerten is dolblij dat haar partij, de VVD, als winnaar uit de bus is gekomen. De fractievoorzitter reageert op het behalen van de 8 zetels: "Na de eerste tellingen hoorden we eerst dat we 6 zetels zouden halen. Bij de tweede telling stonden we op 7 en uiteindelijk werden het er 8. Onze verwachtingen vooraf liepen wat uiteen, maar met dit resultaat zijn we heel blij."

"We zien duidelijk dat de kiezers vertrouwen in ons hebben. De afgelopen jaren heeft de VVD een goed en stevig beleid gevoerd en dat wordt nu beloond."
De VVD had al op de lage opkomst gerekend. "Bij een herindelingsverkiezing weet je dat de opkomst altijd lager is. Ik ben blij dat er toch nog 40 procent naar de stembus is gegaan." Wat betreft de coalitievorming neemt de VVD, als grootste partij in Gooise Meren, het voortouw. "We gaan vrijdag met alle lijsttrekkers om tafel om het formatieproces te bespreken. We moeten én willen snel een coalitie rond hebben."

Het CDA mag met 5 zetels ook tot een van de winnaars gerekend worden, vindt lijsttrekker Marleen Sanderse. "We halen 5 zetels en daarmee hebben we best reden voor een feestje. Je kunt dat goed loon naar werken noemen, want al onze mensen hebben de laatste jaren, en vooral ook de laatste maanden en weken, heel hard gewerkt aan de campagne. Daar mogen we ontzettend trots op zijn. Het worden nu nog een paar spannende weken. De VVD mag de eerste stap zetten om een coalitie te vormen, maar we denken dat we wel worden gebeld."

De PvdA blijft net steken op 4 zetels. Bij de eerste twee tellingen stonden ze nog op 5. Maar lijsttrekker Gerard Boekhoff gaf direct aan dat hij van tevoren had 'getekend' voor deze 4 zetels. "We horen bij de grootste partijen van Gooise Meren en ik wil alle mensen bedanken die gestemd hebben én de vrijwilligers die zich zo ingezet hebben." Hij verwacht van de grootste partij een uitnodiging voor de coalitiebesprekingen. "De landelijke partijen hebben de weg naar boven weer gevonden en dat is in Gooise Meren begonnen", aldus een blije Boekhoff. "Het is de beloning voor de afgelopen jaren", voegt hij nog toe.

D66-voorman Maarten Balzar is erg tevreden met de behaalde 5 zetels. "We hadden vooraf gehoopt op 5 à 6 zetels. Er is de afgelopen jaren hard gewerkt en dat wordt dus beloond. We hebben goede hoop om een coalitie te kunnen vormen voor de komende twee jaar. D66 heeft de afgelopen jaren goed samengewerkt met de VVD; dat geldt voor alle drie de gemeenten."

GroenLinks-lijsttrekker Gerben Struik spreekt van het doorzetten van de stabiele lijn van de afgelopen jaren. Met de behaalde 3 zetels is hij tevreden. "We hadden gehoopt op 4 zetels en eigenlijk ook op het 'Jesse Klaver-effect'. Maar dat is uitgebleven. Die vierde zetel hadden we wel willen binnenslepen." Hij toont zich wel bezorgd over de lage opkomst en noemt de betrokkenheid van de burger bij de politiek een item waar aandacht aan gegeven moet worden. Over de zetelverdeling wil hij zich nog niet uitlaten, maar er zijn volgens Struik veel combinaties mogelijk. "Ik hoor geluiden over een brede coalitie en dat is goed bij een lage opkomst." Ook vindt hij het passen bij de vorming van een nieuwe gemeente.

Fractievoorzitter Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum had zeker op meer stemmen gehoopt. Deze lokale partij had bij de vorige verkiezingen 5 zetels in de gemeente Bussum behaald en valt nu terug naar 2. "We moeten hier mee verder. Dit is wat de kiezer wil. Gelukkig hebben wij samen met de Gooise Ouderen Partij als lokale partijen toch nog 4 stemmen. Ik wil in ieder geval de kiezers bedanken die gestemd hebben. Ik ben heel benieuwd hoe er per stembureau is gestemd."

Arno Haye van 50PLUS noemt zichzelf de grote overwinnaar. "We zijn in één keer 200 procent gestegen. Vanuit het niets hebben we nu 2 zetels, bijna 3 zelfs. We hebben als 50PLUS voor het eerst gemeenteraadszetels in Nederland: een unicum. En dat met slechts 2,5 maand campagne voeren. We zijn dan ook zeer tevreden en natuurlijk willen wij ook in het college."

De GOP haalde 2 zetels, hetzelfde aantal als de Bussumse partij al had. "Het was voor ons extra spannend, omdat we een lokale partij zijn. Daar komt nog eens bovenop dat we moesten concurreren met 50PLUS, dat het ook goed heeft gedaan", beschouwt lijsttrekker Jan Kwekkeboom na. "Dat we onze 2 zetels behouden stemt ons tevreden. We staan ervoor open om eventueel mee te doen aan een coalitie. Maar als het zover komt dat we daarvoor worden gevraagd, dan hebben we ook wel harde voorwaarden. Als het gemeentebestuur plannen heeft om nog verder te bezuinigen op de zorg dan doen wij absoluut niet mee."

Trots op Nederland-fractievoorzitter John Krabbendam heeft net geen zetel behaald. "Heel erg jammer. De opkomst was superlaag. Een storm is geen excuus om niet te komen stemmen. We hebben jaren gesproken over de fusie en dan probeer je er toch een succes van te maken."

Elmer Benjamin, fractievoorzitter van de ChristenUnie, grijpt ook net naast een zetel, net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Bussum. Bij de eerste voorlopige uitslagen leek het er nog op dat ze een zetel zouden krijgen. "We hadden op minstens één zetel gehoopt. In al onze gesprekken met inwoners hoorden we positieve reacties. Iedereen die we spraken steunde ons. Toch hebben ze in het stemhokje anders gekozen. Ik vind het teleurstellend."

De uitslagen komen binnen.
Gewonnen of verloren? De achterban wacht.
Hart voor Bussum had op veel meer gehoopt.
Iedereen wil aan de telefoon.
Burgemeester Joyce Sylvester aan het twitteren