VVD-lijsttrekker Miriam van Meerten is het stralende middelpunt op de uitslagenavond in Bussum.
VVD-lijsttrekker Miriam van Meerten is het stralende middelpunt op de uitslagenavond in Bussum. Foto: Christian Pfeiffer

VVD grootste in Gooise Meren

GOOISE MEREN - Met acht zetels wordt de VVD de grootste partij in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Gooise Meren. Dat zal voor niemand een verrassing zijn: in Bussum, Naarden en Muiden waren de liberalen al de grootste. Het CDA en D66 boekten met elk vijf zetels ook een fraai verkiezingsresultaat.

De Partij van de Arbeid komt met vier zetels in de nieuwe raad, GroenLinks met drie. Hart voor Bussum (nu goed voor vier zetels in Bussum) moet het doen met 2 zetels in Gooise Meren. De Gooise Ouderenpartij slaagde erin om de huidige twee zetels in de raad van Bussum 'mee te nemen' naar de nieuwe gemeente. Nieuwkomer 50PLUS krijgt ook twee zetels. Daarmee zijn de 31 zetels verdeeld. De ChristenUnie en Trots op Nederland hebben geen zetel bemachtigd.

De opkomst was met 41% bijzonder laag. Precies 4093 stemgerechtigden kleurden een VVD-vakje rood, dat is ruim 23% van de stemmen. D66 is met 2641 stemmen (15%) de tweede partij. Het verschil tussen CDA en de PvdA bedraagt slechts 24 stemmen (2449 om 2425), maar deze tiende procent is voor het CDA net voldoende om op vijf zetels te komen, terwijl de PvdA het met vier moet doen.

Lijstverbinding
De lijstverbinding van GOP en Hart voor Bussum pakt gunstig uit voor de GOP, die er de tweede zetel aan te danken heeft.
De (voorlopige) uitslag

VVD 8 zetels
D66 5 zetels
CDA 5 zetels
PvdA 4 zetels
GroenLinks 3 zetels
Hart voor Bussum 2 zetels
50PLUS 2 zetels
GOP 2 zetels
ChristenUnie 0 zetels
Trots op NL 0 zetels

Opkomst 41%
Uitgebrachte stemmen: 17.603