Op Crailo wonen nu al honderd vluchtelingen.
Op Crailo wonen nu al honderd vluchtelingen. Foto: Bob Awick

Acht tot twaalfhonderd vluchtelingen naar Crailo

BUSSUM - De provincie Noord-Holland en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) willen achthonderd tot twaalfhonderd vluchtelingen opvangen op Crailo. Dat heeft het Opvangverbond van de regiogemeenten afgelopen week bekendgemaakt.

door Sjoerd Stoop

Momenteel worden er al ongeveer honderd vluchtelingen opgevangen op het voormalige asielzoekerscentrum aan de rand van Bussum. Er wordt nu verder onderzoek gedaan naar de opvang van een grotere groep vluchtelingen op het complex. Er moet onder meer nog gekeken worden naar de vorm en duur van de opvang. Er moet snel meer bekend worden over of de plannen doorgaan en wanneer de groep vluchtelingen dan naar Crailo komt. De provincie Noord-Holland en het COA moeten daar samen nog over overleggen.

Andere plekken afgewezen
De afgelopen weken werd er door de gemeenten gezocht naar opvangplekken voor vluchtelingen. Crailo bleek de meest geschikte plek. Naast Crailo werd er ook gedacht over opvang op het MOB-complex en werd ook de Kolonel Palmkazerne even geopperd als opvangplek. Het COA heeft deze en enkele andere plekken in de regio afgewezen. Dat er meer vluchtelingen naar Crailo komen, betekent dus dat er vooralsnog geen andere opvangplekken komen.
Wel naar Bussum
Toch zullen Bussumers wel wat gaan merken van de opvang op Crailo. De provincie Noord-Holland en het COA verwachten dat de vluchtelingen vooral naar Bussum zullen gaan om boodschappen te doen. Dat valt te verklaren: met het winkelcentrum aan de Koekoeklaan hebben de vluchtelingen een supermarkt en andere winkels nagenoeg op loopafstand.