Het team van Hocras neemt alvast een voorproefje.
Het team van Hocras neemt alvast een voorproefje. Foto:

Hocras bestaat 40 jaar

BUSSUM - Achter de gevel van de Hocras gaat een echt familiebedrijf schuil dat behalve zeer loyale medewerkers ook een bijzonder groot aantal trouwe klanten heeft. En dat al 40 jaar.

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 november wordt dit gevierd met een grote proeverij met de toepasselijke titel: Proef't. De klanten, of eigenlijk moet je op die dagen van gasten spreken, worden op maar liefst 5 plekken in de groothandel verrast en verleid met culinaire hoogstandjes. In vier keukens worden gerechtjes geserveerd met bepaalde thema's, zoals Mediterraans en Aziatisch. Aangevuld met verschillende productpresentaties en kookdemonstraties op het Inspiratieplein belooft het een waar culinair feestje te worden. En dat kun je prima aan de Hocras overlaten weet Rick van der Eijk, marketingmanager te vertellen. Speciaal voor deze twee dagen hebben ze Sandra Ysbrandy (kok bij SBS) en Dirk Zeelenberg uitgenodigd. Ysbrandy, trendsetter als het gaat om vintage cooking, neemt de presentatie op het Inspiratieplein voor haar rekening. Zeelenberg zal in de rol van reporter kruipen en zo een impressie van de sfeer geven. "Natuurlijk komen daarbij ook de gerechten ruim aan bod", vertelt Van der Eijk.

Beleving
Beleving, met hoofdletter B, staat bij Hocras zes dagen in de week centraal en dat is ook tijdens het culinaire feestje Proef't de rode draad. Want naast de productdemonstaties zijn er ook verschillende (wijn)proeverijen. En behalve de proeverijen bij de vier verschillende keukens zijn er ook tal van leveranciers aanwezig die verschillende demonstraties verzorgen.

One-stop-shopping
Het concept voor de Hocras is in 1975 ontstaan in het pand aan de Franse Kampweg. Een bevlogen Van der Eijk vertelt hoe belangrijk vers voor de Hocras is. "Vers was vanaf het eerste moment al belangrijk. We hebben een volwaardige slagerij en naast dagverse groenten krijgen we ook dagelijks verse vis aangeleverd." Een voor een werden de afdelingen ingericht en de specialisten hiervoor aangetrokken. Bijzonder daarbij is dat Hocras deze afdelingen altijd in eigen beheer heeft gehad en nog steeds heeft. De Hocras is steeds blijven groeien en uitbreiden. Van der Eijk: "Naast de distributie van dranken wilden onze klanten ook het food- en versassortiment aan huis ontvangen. De bezorgservice van Hocras was daarmee geboren."

Mooie mijlpaal
Nu, 40 jaar na oprichting, is het assortiment uitgegroeid naar het indrukkende aantal van 40.000 artikelen, waarvan het merendeel valt onder verse productgroepen. En hoewel 40 jaar natuurlijk een mooie mijlpaal is gaat Hocras zeker niet achteroverleunen, verzekert de marketingmanager. "We blijven nieuwe concepten ontwikkelen en een van de speerpunten is al jaren maatschappelijk verantwoord ondernemen." Hocras is, ook tijdens het tweedaagse culinaire festijn Proef't, uitsluitend geopend voor de zogenaamde kooppashouders.

'We blijven als Hocras nieuwe concepten ontwikkelen'