Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum maakt haar punt.
Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum maakt haar punt. Foto: Bob Awick

Lijsttrekkers pakken hun momenten

Verkiezingsdebat
BussumsNieuws en GooiTV

Drie plaatsen, drie verkiezingsdebatten. Na de bijeenkomst in Naarden (zie onze krant van vorige week), kruisten de lijsttrekkers en andere kandidaat-raadsleden afgelopen donderdag de verbale degens in Muiden en maandagavond in Bussum. Ze raakten steeds meer in vorm.

In Muiden kwamen de onderwerpen koopzondag, woonlasten, starterswoningen, referendum en jeugdhonk aan de orde. Geen typisch Muider onderwerpen - en dat vond menigeen jammer, zo klonken opmerkingen achteraf. De verklaring is dat het niet gelukt is typisch Muider onderwerpen te vinden om met elkaar in debat over te gaan. Er zijn uiteraard hete hangijzers, maar de tien partijen hebben daar vaak allemaal dezelfde opvatting over. Zo bleek bijvoorbeeld toen er een slotvraag uit de zaal kwam over sportaccommodaties en de partijen schouder aan schouder beloofden groot belang te zullen hechten aan goede sportvoorzieningen in Muiden en Muiderberg. Goed nieuws dus (hoewel, hoe gaat de raad dit waarmaken?), maar in elk geval niet iets voor een debat.

Het was voor de organisatie (BussumsNieuws, GooiTV en de toekomstige gemeente Gooise Meren) trouwens toch lastig om voldoende tegenstellingen te vinden om alle partijen telkens weer mee in een debat te sleuren. Maar debatleiders en debaters raakten wel steeds meer in vorm. Na Naarden en Muiden had het gekozen format in Bussum geen geheimen meer. De politici hadden geleerd wanneer, waar en op wie ze hun pijlen moesten richten. Toch blijft het veel: tien politieke partijen die allemaal hun zegje willen doen en dat vaak ook vlug, vlug binnen de tijd moeten afronden. Het belletje ging dan ook nog wel eens terwijl iemand nog midden in een zin zat.

In Muiden greep Maarten Balzar van D66 zijn kans om de PvdA nog eventjes het slepende KNSF-dossier onder de neus te wrijven. Of de PvdA in de raad van Gooise Meren, anders dan in Muiden, er nu eindelijk eens een streep onder trekt. Zeker hier in Muiden wilde lijsttrekker Gerard Boekhoff niemand in zijn achterban afvallen en slaagde erin de aanval handig te pareren. Zelf trok Boekhoff van leer door tijdens het debat in Bussum Trots-voorman John Krabbendam aan te vallen op de toon van diens verkiezingsfolders. Krabbendam verdedigde zich door te stellen dat er ruimte moet zijn voor alle meningen, in dit specifieke geval over vluchtelingenopvang. Boekhoff bestreed dat niet, maar wees nogmaals op de toon: "Je hoort mensen niet tegen elkaar op te zetten."

Marieke Munneke Smeets van Hart voor Bussum trok op een gegeven moment een in elkaar geknutseld diagram van onder de tafel tevoorschijn. Die tabel moest aantonen dat het huidige VVD-beleid de nieuwe gemeente met een miljoenentekort opzadelt. "De VVD heeft de afgelopen 6 jaar het tafelzilver van Bussum verkocht: de algemene reserves zijn drastisch gedaald en we zitten tot over onze oren in de schulden." VVD-lijsttrekker Miriam van Meerten deed dat af als flauwekul en ging er niet op in. Ze zei nog dat Hart voor Bussum zelf eens met ideeën zou moeten komen in plaats van alleen maar af te kraken. Daarbij zei ze ook dat wanneer je in de stemwijzer 'geen mening' invult je altijd uitkomt bij Hart voor Bussum. "Dat moet iedereen maar eens proberen", riep Van Meerten de zaal in.

Arno Haye was namens 50PLUS degene die de meeste oneliners uit zijn hoofd had geleerd. Met zijn "politici zijn onbetrouwbaar" uit het referendumdebat kwam hij in Muiden nog weg, maar toen hij het herhaalde in Bussum werd hij door anderen tot de orde geroepen. "Iedereen doet naar eer en geweten zijn politieke werk voor de nieuwe gemeente, het is niet correct die weg te zetten als onbetrouwbaar." Ook Jan Kwekkeboom van de Gooise Ouderen Partij koos geregeld de aanval, terwijl Elmer Benjamin van de ChristenUnie zich beperkte tot het toelichten van zijn standpunten. CDA en GroenLinks behielden het overzicht en kozen gedoseerd hun momenten.

De debatten werden gevoerd rond stellingen. Voor én na het debat werd aan het publiek gevraagd om met rode (tegen) of groene (voor) kaarten aan te geven hoe ze over de stelling denken. Dat publiek bestond vooral uit aanhangers van politieke partijen. Voor hen heeft zo'n debat weinig zin, zou je zeggen: die veranderen hun stemgedrag toch niet. Dat laatste zal op aanstaande woensdag 18 november waarschijnlijk zo zijn, maar opvallend was het wel dat het zaalspelletje met de rode en groene kaarten veelzeggende resultaten aan het licht bracht. Meer dan eens sloeg na het debat de stemming om. En ook binnen de partijgelederen was er zowel rood als groen te zien.

Wie meer wil weten over de debatten of het verkiezingsnieuws kan het dossier Gooise Meren Kiest op onze websites nalezen.

Nieuwkomers 50PLUS en Trots zijn het niet met elkaar eens.
Voorin veel groen, achterin veel rode kaarten.
Marleen Sanderse (CDA) in de belangstelling.
Jan Kwekkeboom (GOP) trekt in Muiden van leer tegen de VVD.
De lijsttrekkers (en de Muider kandidaat van de ChristenUnie).
De schulden van Bussum, aldus Hart voor Bussum.