Hockeybestuurder Michiel van 't Hek: 'Er moet heel wat gebeuren.'
Hockeybestuurder Michiel van 't Hek: 'Er moet heel wat gebeuren.' Foto: Sjoerd Stoop

'We horen straks weer bij de top van de regio'

BUSSUM - Er staat heel wat op stapel: van veel betere hockeyvelden tot een van de meest moderne en duurzame clubgebouwen van het land. De Bussumse hockeyclub Gooische heeft grootse verbouwplannen.

door Sjoerd Stoop

Dat het hockeycomplex nu op de schop gaat, was al een tijd een wens van de club. "We moeten wel", zegt hockeybestuurder Michiel van 't Hek. "We hebben nu al 25 jaar hetzelfde clubgebouw, om maar een voorbeeld te geven. Dat gebouw werd gebouwd toen we nog ongeveer 800 leden hadden. Nu hebben we er 3 keer zo veel, dus je kunt je voorstellen dat het nu vaak stampvol staat. En dan hebben we ook nog de velden. We hebben twee zogenaamde zandvelden. Sterk verouderd en daarom ook afgeschreven. We gaan daar twee veel modernere velden voor neerleggen zodat we er weer jaren mee voort kunnen. We hadden dat allemaal een voor een kunnen aanpakken, maar we hebben ervoor gekozen om alles in een keer te doen. Dan kunnen we meteen alles goed doen. Daarmee voldoen we op het vlak van de velden straks weer aan alle hockeystandaarden."

Het hele complex van de hockeyclub wordt straks een stuk duurzamer: een van de voornaamste speerpunten van de club. "We werken aan een energieneutraal clubgebouw door gebruik te maken van een zogenaamde warmteterugwininstallatie, zonnepanelen en dubbel glas. Verder nemen we nog maatregelen zoals het plaatsen van ledlampen langs de velden."

Beter voor de buurt
Het complex van de Bussumse hockeyclub verbetert straks dus voor de club zelf, maar ook voor de buurt wordt het straks allemaal een stuk aangenamer. "Nu zorgen we als hockeyclub nog wel voor wat overlast voor de buurt. Je moet je voorstellen: als we 's avonds op de velden staan, moeten de lampen aan. Dan heeft de hele buurt last van het felle licht. Door de velden anders neer te leggen en andere lampen te plaatsen, nemen we deze overlast grotendeels weg. We hopen de buurt daarmee tegemoet te komen. Het zal echt veel schelen."

De hockeyclub betaalt het plan grotendeels zelf. "We hebben er de afgelopen jaren hard voor gewerkt om zover te kunnen komen en hebben ook steeds wat geld apart gehouden. Daarnaast betaalt de gemeente een deel mee. Maar daar geven we ook wat voor terug: we hopen meer te worden dan een hockeycomplex alleen. De gemeenschap gaat er ook wat aan hebben. Een voorbeeld: overdag zouden ouderen hier jeu de boules of iets dergelijks kunnen spelen."

'We hopen meer te worden dan een hockeycomplex alleen'

Als alles volgens plan verloopt gaat de bouw komende zomer van start. "De hele klus duurt ongeveer negen maanden. We gaan eerst de velden aanpakken, zodat we gewoon kunnen hockeyen. Het clubgebouw volgt daarna. We hebben straks weer een van de modernste hockeycomplexen van de regio."