Stationsfietsenstalling.
Stationsfietsenstalling. Foto:

Een teken aan de wand

Nu op blinde muren in Bussum dichtregels verschijnen, ligt het voor de hand om ook eens te kijken naar de overblijfselen van oudere muurschriften in het dorp. Veel, heel veel muurteksten zijn verdwenen. En sommige nog niet eens zo heel lang geleden. Een aantal jaren lang konden treinreizigers een filosofische vermaning lezen op de muur van de fietsenstalling naast het station. Weg!

Het grootste nog wel bestaande Bussumse opschrift is vaag te zien op de witte strook op de vroegere chocoladefabriek bij het spoor. Sinds haar komst naar Bussum in 1884 gebruikte de firma Bensdorp haar 'zichtlocatie' voor reclame. Gelukkig blijven volgens de recente plannen deze historische letters ook na de afbraak en herbouw van dit fabrieksgebouw bewaard.

Vlak bij de fabriek, hoek Beerensteinerlaan/ Nieuwe Spiegelstraat, is nog een muurreclame bewaard gebleven. De familie Fennis zit al enkele generaties in de bouwwereld en heeft al meerdere versies op haar bedrijfspand laten schilderen. Let op het viertallig telefoonnummer en denk er het oude Bussumse netnummer (02959) bij. Toen Fennis zich hier in 1923 als 'koperslager, loodgieter en zinkwerker' vestigde was het nummer van zijn telefoontoestel nog 602.

In de Kapelstraat staat op de zijmuur van nr. 38 het restant van het woord 'kapper'. Op dit nummer knipte kapper Post de Bussumse heren. Ook hier meerdere generaties in hetzelfde beroep. Het allerlaatste spoortje van dit stukje dorpsgeschiedenis is er nog net.

Wie weet zijn er meer oude opschriften te vinden. Meld ze bij de Historische Kring!

Hans Jonker

Kapelstraat 38.
Bensdorp, spoorzijde.
Beerensteinerlaan, hoek Nieuwe Spiegelstraat.
Afbeelding