Er lopen nog maar ongeveer zes herten rond per hertenkamp.
Er lopen nog maar ongeveer zes herten rond per hertenkamp. Foto: Jessica de Jong

Hertenkampen in Naarden en Bussum flink uitgedund

NAARDEN/BUSSUM - De trouwe bezoeker van de hertenkampen van Naarden en Bussum heeft het vast al gemerkt: er lopen nog maar enkele herten rond op de veldjes. De meeste herten werden de afgelopen weken weggehaald door de beheerders.

door Sjoerd Stoop

Terwijl er tot enkele weken geleden nog meer dan 20 herten op de kampen stonden, lopen er nu nog slechts zes rond. "Een bewuste keuze", zegt Chantal Calis van het bestuur van Stichting de Gooise Ark.

Waarom moesten de herten worden weggehaald?
"De groep werd gewoon te groot. Het Bussumse hertenkamp telde 23 hertjes. De natuur doet haar werk, dus deze groep werd alsmaar groter. Hierbij krijg je het probleem van inteelt. Dat moeten we voorkomen, dat is niet goed voor de beesten. Daar komt nog eens bovenop dat de vele herten het grasveld helemaal kapot maakten, doordat ze het gras met z'n allen opeten. Om alles weer op orde te brengen moesten we de meerderheid van de herten weghalen."

Waar gaan de herten heen?
"We hebben de herten op een nette manier laten vangen door experts. Ze zijn nu naar andere hertenkampen of een hertenopvang. Er zal daar goed voor ze gezorgd worden."

Van een grote groep naar nog maar zes herten. Dat valt wel op...
"Dat kun je wel zeggen, maar zoals gezegd: het moest wel. We hebben de afgelopen dagen en weken ook heel veel belletjes gehad van ongeruste mensen. Daarnaast werden we heel veel aangesproken als we zelf op een van de hertenkampen aan het werk waren. De mensen houden van de herten, zo hebben we wel gemerkt. Sommige mensen waren ook wel een beetje boos omdat we de meeste herten hebben weggehaald. Dat heeft ons wel verbaasd, maar aan de andere kant snappen we het ook wel weer. Maar daarom benadrukken we het graag nogmaals: voor het welzijn van de dieren hebben wij dit besluit moeten nemen."

'Mensen waren wel een beetje boos toen we de herten weghaalden'

Komen er in de toekomst weer meer herten op de hertenkampen van Naarden en Bussum te staan?
"Voorlopig blijft het bij dit aantal, maar op de twee hertenkampen staan per kamp één mannetjeshert en verder allemaal vrouwtjes. We verwachten dat we komend voorjaar kalfjes hebben. Dat maakt het weer leuk, ook voor de trouwe bezoekers van het hertenkamp. Het wordt wel even afwachten allemaal, maar er komen heus wel weer meer herten."