Oostelijke Vos getekend door: Gerda Baas-van Nouhuys
Oostelijke Vos getekend door: Gerda Baas-van Nouhuys

Vlinders op de Groene Long

Met het invallen van de herfst is het vlinderseizoen ten einde. Elk jaar worden door de Libellen-en vlinderwerkgroep Gooi en omstreken vlinders geteld in de Groene Long. Voor de Groene Long is het een redelijk vlinderjaar geweest.

Door het koude voorjaar kwam het vlinderseizoen pas laat op gang. Ook de daarop volgende warme periode en vervolgens de weken met enorme buien hebben voor een bijzonder vlinderjaar gezorgd. Er zijn geen grote aantallen geteld maar wel veel verschillende soorten. Maar liefst zestien soorten, waaronder: het Bruine zandoogje, Klein koolwitje, Bond zandoogje, Groot koolwitje, Icarus blauwtje en kleine Vuurvlinder.

Bijzondere vondst
Al aan het begin van het seizoen deed een bijzondere trekvlinder de Groene Long aan. De Oostelijke Vos. Deze vlindersoort komt voornamelijk voor in Oost Europa tot aan China en Japan. Sinds 2011 wordt de vlinder wel eens waargenomen in West Europa. Vorig jaar ook massaal in Nederland. En nu ook in de Groene Long!

Bloemenpracht
In het voorjaar heeft de gemeente een aantal plekken in de Groene Long geplagd en met een bloemenmengsel ingezaaid. Het resultaat: een prachtige bloemenzee. Dit heeft niet meer vlinders gebracht maar wel meer hommels, bijen, zweefvliegen en libellen. Inmiddels zijn de uitgebloeide bloemen afgemaaid en kijken we weer uit naar de bloemen- en vlinderpracht van volgend jaar.