Klaas Oosterom bij het station Naarden Bussum waar ook de historische Kring Bussum is gevestigd.
Klaas Oosterom bij het station Naarden Bussum waar ook de historische Kring Bussum is gevestigd. Foto: Bob Awick

Gidsen verzorgen busrit door Gooise Meren

Een rondrit met een luxe touringcar en een gids door Gooise Meren; vrijdag gaat de eerste tour van start. De rondrit is een initiatief van de werkgroep historie Gooise Meren met daarin onder anderen medewerkers van de historische verenigingen uit Bussum, Naarden en Muiden. Doel is om iedereen kennis te laten maken met al het moois dat de nieuwe gemeente te bieden heeft.

door Jessica de Jong

Klaas Oosterom van de Historische Kring Bussum is erg enthousiast over de drie uur durende rit met daarbij twee wandelingen. "De deelnemers zien van alles onderweg. Daar komt bij dat we uitstappen in de Vesting Naarden en in de vesting Muiden voor een korte rondleiding door een lokale gids. De touringbus mag namelijk niet door de Vesting en dat is toch echt een essentieel onderdeel van de hele tocht. Daarbij zie je lopend veel meer dan wanneer je in de bus blijft zitten."
Per rit is er plek voor maximaal 50 belangstellenden. De eerste rit vertrekt vrijdag 30 oktober om 13.30 uur bij Sportcentrum De Zandzee in Bussum. Daarnaast is er op vrijdag 6 november een rit vanuit Muiden bij het Kazerneplein om 13.30 uur. "Dat zijn de eerste tochten van dit jaar. In het voorjaar gaan we weer verder en komt er ook een rit die begint en eindigt in Naarden en bij voldoende animo ook weer vanaf Bussum en Muiden. Het kan ook zijn dat we dan bijvoorbeeld een weekenddag zullen prikken." Aanstaande vrijdag begint en eindigt de tocht bij sportcentrum De Zandzee. De route loopt via oostelijk Naarden, Naarden-Vesting, Muiderberg, Muiden Vesting en via het Naardermeer en het Spiegel naar het zwembad. Er is een koffiestop bij Fort H in Muiden.

Hoogtepunten
Onderweg wordt gewezen op diverse hoogtepunten. In Bussum zijn dat onder andere Fort Werk IV en het Brediuskwartier. In Naarden gaat de rit lang Oud Bussem en via de Huizerstraatweg naar Naarden. Oosterom is met name enthousiast over dit gedeelte van de route. "Aan de oostkant van Naarden zijn de afzandingen heel goed te zien. In de negentiende eeuw werden hier speciale sloten gegraven om zand te winnen en af te voeren. Dit zand was nodig voor de stadsuitbreidingen van Amsterdam. Zand werd ook rondom de vesting afgegraven om schootvelden te krijgen. Een van de mooiste punten wat mij betreft is dan ook landgoed Flevorama. De villa staat hoog, de tuin ligt laag door de afgravingen en eromheen liggen een meanderende slootjes. Met het afgraven van zand is erg veel geld verdiend, met name door de grootgrondbezitters, maar ook wel wat door de arme boeren die hier destijds woonden. Ik vind dit echt een arcadisch landschap, sprookjesachtig door de hoogteverschillen en de oude beukenbomen."
Dan gaat de route verder naar Naarden-Vesting. De Utrechtse Poort is het startpunt. Lokale gids Astrid Becker zal de hoogtepunten toelichten zoals het oude raadhuis, de Grote Kerk, het beeld van Comenius en het Groot Arsenaal. De route gaat via het Naarderbos naar Muiderberg. Het Rechthuis met het monument van de Gooische stoomtram en het verhaal erbij komt aan bod. Ook de Joodse begraafplaats en de Floristegel worden besproken. Via de Naardertrekvaart gaat de route naar Muiden. Het Muizenfort, de Herengracht en de Grote Zeesluis worden door lokale gids Dick Rozendaal toegelicht.
De route gaat via de Meerkade, de Overscheenseweg, het Naardermeer, het Ministerpark en het Spieghel weer terug. Er is onder andere aandacht voor de houten huizen aan de Sandmannlaan die in de verboden kring van de Karnemelksloot zijn gebouwd. In deze kring tot 600 meter van de forten mochten tot 1925 enkel huizen van hout worden gebouwd. Een mooie bezienswaardigheid. In het Spiegel komen de Tindalvilla en de Spieghelkerk aan bod.

Wie mee wil met de bustocht op vrijdag 30 oktober (Bussum) of 6 november (Muiden) kan zich aanmelden door te mailen naar bustochtgooisemeren@tussenvechteneem.nl. Een kaartje kost 5 euro.

Houten huizen aan de Sandmannlaan.
Villa Flevorama.