Ook de begane grond van dit pand kan volgend jaar bewoond worden.
Ook de begane grond van dit pand kan volgend jaar bewoond worden. Foto: Yvette Geerts

Drie winkels Brinklaan omgebouwd tot woning

door Yvette Geerts

BUSSUM - Drie langdurig leegstaande winkelpanden aan de Brinklaan worden nu omgebouwd tot woning. De gemeente verleende hier onlangs toestemming voor. Zij breidde van in totaal negen panden aan de Brinklaan en één pand aan de General de la Reijlaan de winkelbestemming uit met een woonbestemming.

Aad Floberg is als één van de vier pandeigenaren vanaf het begin al betrokken geweest bij de plannen. Hij is erg blij dat er nu een oplossing komt voor de leegstaande panden. "We konden in de anderhalf jaar dat de panden leeg stonden geen winkeliers vinden die het wilden huren, vooral vanwege de locatie en het gebrek aan parkeerruimte. Hij verwacht dat de woningen in februari 2016 klaar zijn. Ook dorpsmanager Ellen van Vossen is blij dat de kogel door de kerk is. "Hiermee kan de leegstand op een creatieve manier worden opgelost." De winkels in de andere zeven panden kunnen overigens gewoon blijven zitten. Van Vossen: "Een winkel die leeg komt te staan kan nu omgebouwd worden tot woning, maar het kan ook een winkel blijven." Van Vossen is vooral blij dat als een winkelier nu stopt het niet automatisch betekent dat de ruimte leeg komt te staan. Die andere manier van kijken is nodig volgens haar. "Het aanbod van winkelruimte is in Bussum groter dan de vraag."

Maatwerk
"Per aanloopstraat (winkelstraten richting het centrumgebied) moet je kijken wat kan. Zelfs binnen een straat kan het verschillend zijn. Het blijft maatwerk. Ze voegt wel toe dat het niet automatisch betekent dat elke leegstaande winkel tot woning verbouwd moet worden. Voor de levendigheid van het centrum kunnen er andere oplossingen zijn die beter passen. Ze denkt daarbij aan kleine bedrijven die niet meer op een bedrijventerrein willen zitten, maar ook aan praktijkruimtes van bijvoorbeeld fysiotherapeuten. "Het moet elkaar aanvullen, en op sommige plekken betekent dat dat woningen meer geschikt zijn."

Meer beleving
Van Vossen is overigens ook met pandeigenaren op andere locaties in gesprek. Daarbij gaat het zowel om panden die nu leegstaan als panden die in de toekomst leeg komen. Concrete voorbeelden kan ze niet geven.De Brinklaan is overigens de eerste winkelstraat waarvoor de gemeente deze toestemming heeft gegeven. Floberg: "Het was eerlijk gezegd een lange weg, we zijn ruim een jaar beziggeweest met de procedure. Wij waren een beetje het proefkonijn, maar het draaiboek is klaar, de weg voor anderen is nu in feite geplaveid." Brigitta Boonacker van de Bussumse Ondernemers Vereniging is positief over het besluit. "De markt verandert en dan moet je ook innovatief zijn. Leegstand is niet goed, het ziet er niet aantrekkelijk uit en aan de andere kant: er is woningnood. "Voor bepaalde aanloopstraten, waar je niet makkelijk voor de deur kunt parkeren of die echt uit de looproute liggen, is het een goede oplossing. Met het gevecht tussen de onlinewinkels en de traditionele winkels, moet die laatste weer meer beleving krijgen."