Afbeelding
Foto:

Verbouwing de Opmaat kan in februari beginnen

BUSSUM - De herbestemming van de Opmaat als nieuwe plek voor de Emmaschool is goedgekeurd door de raad, daar valt niet meer aan te tornen. Verantwoordelijk wethouder Lia de Ridder wil vooruitkijken. Ze verwacht dat in februari 2016 de eerste spade de grond in kan. "De plannen zien er erg mooi uit."

door Yvette Geerts

Dat er nog tot 24 december officieel bezwaar kan worden gemaakt tegen de plannen staat vooruitkijken niet in de weg, aldus de wethouder. Zij laat weten dat in die periode het gesprek over de inrichting van de omgeving (herinrichtingsplan) wel wordt aangegaan, maar geen dialoog meer te voeren over het bestemmingsplan. "Dat is nu door de raad vastgesteld. Er is vanaf 2012 op meerdere momenten met de buurt gesproken. Op alle momenten die er toe deden is er contact geweest met de verschillende partijen. Bezwaren van de buurt hebben ook tot diverse aanpassingen van het plan geleid, zoals een bomenonderzoek", laat ze weten. Wat haar betreft zijn er voldoende extra mogelijkheden geweest voor inspraak en zijn de bezwaren ook meegewogen. Streep eronder dus en vooruitkijken wat de wethouder betreft. "Participatie is belangrijk, maar we moeten ook helder zijn over wat is vastgesteld en wat niet." Dat de gemeente daar zelf misschien niet altijd helder genoeg in is geweest, daar kan De Ridder wel inkomen. "Er is op het laatst wellicht een beeld ontstaan dat het inrichtingsplan, en dan met name het verkeersplan voor het PJ Lomanplein en omliggende straten, ook onderdeel was van het bestemmingsplan en dus al klaar moest zijn. Dat is niet zo. Dat staat los van het bestemmingsplan." Een kwestie van duidelijk communiceren dus.
De Ridder laat weten dat alle partijen, school, omwonenden, politie, gemeente en actiegroepen actief zullen worden betrokken bij het vaststellen van het verkeersplan en ook over de plannen en de voortgang iedereen goed te informeren. "We moeten laten weten waar we mee bezig zijn en waarom. Dat doen we door het organiseren van informatieavonden en het sturen van brieven aan school en omwonenden." Eind september was de eerste bijeenkomst met verschillende partijen. De Ridder: "Ervaring en kennis zijn belangrijk op het moment dat de herinrichtingsplannen voor de omgeving gemaakt worden." Zo moet er nagedacht worden over parkeerplekken en/of stopplaatsen, maar ook over het overzichtelijker maken van de straat. Sommige problemen zijn op te lossen en sommige niet, volgens de wethouder. Door alle partijen erbij te betrekken verwacht ze wel dat de meeste ideeën om de verkeerssituatie zo veilig mogelijk te maken naar voren zullen komen.