Afbeelding
Foto:

DE TAS EN DE PLASTIC SOEP - deel 1

Het gebruik van de plastic tas is al jaren een gewoonte. Maar die tijd is voorbij. Zeker in Bussum waar begin oktober de campagne 'Gaat het zo mee?' van start is gegaan, bedoeld om Bussumers bewust te maken van de schadelijke gevolgen van plastic voor het milieu.

Plastic tasjes vormen een groot deel van de zogenaamde 'plastic soep', het plastic afval dat onze oceanen vervuilt. In Bussum komen er dagelijks 21.000 tasjes bij. En dan te bedenken dat een gratis plastic tas een gemiddelde gebruiksduur van 20 minuten heeft. Die 20 minuten laten een erfenis van honderden jaren na.

Hoeveel zegt u?
Wereldwijd komen er 1 triljard plastic tassen per jaar bij (dat zijn 300 tassen per persoon), waarvan slechts 1 op de 200 wordt gerecycled. In de oceanen drijven miljarden stukjes plastic. Ongeveer 80 procent van het plastic in de oceanen komt vanaf het land en stroomt via rivieren en kanalen de zeeën in. Alleen al de rivier de Maas voert 15.000 stukken plastic per uur af. Plastic afval bestaat behalve uit tasjes ook uit petflessen, dopjes, snoepzakjes en piepschuim, ballonslierten en rietjes. Al dit plastic eindigt in hele kleine deeltjes in de wereldwateren. Dieren raken in het plastic verstrikt of ze zien de kleine deeltjes niet en eten het op. Een noordse stormvogel bijvoorbeeld, een alleseter, is vaak het slachtoffer van een door plastic verstopt darmstelsel.

Hoe gaat het met uw voorraad plastic tasjes? Gaat het vaker 'zo mee'? We hopen het van harte.