Het nieuwste boek van Theo van Oeffelt is vanaf deze week te koop.
Het nieuwste boek van Theo van Oeffelt is vanaf deze week te koop. Foto: Yvette Geerts

Bijzondere plekken van Gooise Meren in nieuw boek

Hoeveel mooie en bijzondere plekken zijn er in de Gooi- en Vechtstreek? Volgens Bussumer Theo van Oeffelt veel, verrassend veel. Maar liefst 111 staan er in zijn boek '111 plekken in de Gooi- en Vechtstreek die je gezien moet hebben', dat deze week verschijnt. Wij keken vooral naar de pagina's over Bussum, Naarden en Muiden.

Het boek is een soort reisgids die zich uitstrekt over een gebied van zo'n 270 vierkante kilometer. Bekende plekken als de Koepelkerk in Bussum, Pampus voor Muiden en Speelpark Oud Valkeveen in Naarden staan er in. Maar ook plekken die niet voor iedereen bekend zijn, waaronder De Vernissage in Bussum, Het Waterkeringpad, een wandelroute van 36 kilometer dat door Muiden loopt, Kinderboerderij 't Mouwtje in Bussum, het Weegschaalmuseum in Naarden, en Spiegelplas in Nederhorst den Berg, met het schoonste en helderste water van Nederland, Een bonte en tegelijkertijd bijzondere verzameling van buitenplaatsen, horeca, speeltuinen, musea, recreatiegebieden, historische gebouwen, winkels en zelfs een aantal hooibergen. 111 plekken met als bonus nog eens 111 tips uit de omgeving.

En die 111 plekken hebben als het ware moeten strijden om een plekje. Het hadden er veel meer kunnen zijn als je Theo mag geloven. De longlist die hij begin dit jaar maakte was lang, veel te lang en er stonden te veel gebouwen op volgens zijn uitgever. Theo lacht wat verontschuldigend. "Bijna al mijn boeken gaan over (monumentale) gebouwen, maar dit boek moest wat gevarieerder en bovendien leuk zijn voor iedereen. Jong én oud." Hij las zich maandenlang helemaal suf en deed veel onderzoek. Hij vond informatie op internet, in historische archieven en kreeg veel tips van de mensen in zijn directe omgeving. In maart van dit jaar stapte hij op zijn fiets. Drie maanden lang doorkruiste hij de vijftien dorpen en steden. Naast Bussum, Naarden en Muiden fietste hij ook door onder andere Ankeveen, Blaricum, Hilversum, Kortenhoef en Laren. De Vecht, het Gooimeer en de Gooyersgracht vormen de natuurlijke grens van het gebied met zo'n 245.000 inwoners.

Selectie
Bij de selectie van de 111 plekken liet hij zich met name leiden door het verhaal erachter. "Ik wil vooral het verleden, de historie, koppelen aan het nu. Uitleggen waarom het is zoals het is en waarom het er staat", is zijn verklaring. Soms was dat informatie die hij zelf kon vinden, zoals bij Hotel Het Rechthuis in Muiderberg, waar de veranda eind 19e eeuw dienst deed als het wachthuis van de Gooische stoomtram. Deze tram verbond Amsterdam met Laren en kreeg al snel de bijnaam 'De Gooische Moordenaar', vanwege het grote aantal ongelukken met dodelijke afloop. "De stoomtram raasde echt met een enorme vaart voorbij, maar bracht wel kunstenaars vanuit Amsterdam naar Laren, zoals ook de bedoeling was." Theo kan er zelf uren enthousiast over vertellen. Zoals hij zelf ook soms urenlang geboeid luisterde naar de verhalen over vroegere tijden. Zijn ontmoeting met de bewoonster van de voormalige schrijvershut van Frederik van Eden is daar ook een mooi voorbeeld van. Naast historische verhalen is er ook ruimte voor nieuwe initiatieven in zijn boek. Het Hoofdkantoor in Bussum op de hoek van de Spiegelstraat en de Herenstraat is daar één van. Op die plek stond voorheen een benzinestation. Ook veel aandacht voor de natuur in de regio. Wie weet eigenlijk dat de naam De Fransche Kamp stamt uit 1672? Toen werd het gebruikt als legerplaats voor de Franse troepen tijdens het beleg van Naarden-Vesting.

Verrast
Theo groeide zelf op in Laren, woonde enige tijd in Amsterdam en keerde in 1995 terug naar het Gooi. Je zou zeggen dat hij het Gooi al goed kende. Maar ook hij werd regelmatig verrast door de veelzijdigheid en de plekken die hij ontdekte. Theo fietste van Weesp naar Laren en van Huizen naar Kortenhoef.
"Ik heb het Gooi echt herontdekt in die maanden." Beeldentuin De Zanderij in 's-Graveland was voor hem de meest verrassende ontdekking. "Wie ik er ook over vertel, bijna niemand kent het. De beeldentuin staat vol met beelden van over de hele wereld, verzameld door de oude tuinman en de dienstbode van de voormalige buitenplaats Jagtlust."

De Fransche Kamp in Bussum.
Hotel Het Rechthuis in Muiderberg