De groep van honderd vluchtelingen kwam maandag aan.
De groep van honderd vluchtelingen kwam maandag aan. Foto: Bob Awick

Weer vluchtelingen op Crailo

BUSSUM - Voorlopig is er rust in de tent voor de 104 vluchtelingen die de afgelopen weken van hot naar her reisden in de crisisopvang. De komende maanden verblijven ze op Crailo, dat weer dienst doet als asielzoekerscentrum. Maandag kwamen ze aan.

Twee weken geleden kwamen de ruim 100 mensen aan in Laren, waar zij enkele dagen werden opgevangen in de Klaas Bouthal. Vandaar gingen zij naar Sporthal De Fuik in Kortenhoef. De regio Gooi en Vechtstreek wilde af van het zogeheten 'regiohoppen'. Een vastere verblijfplaats vindt zij wenselijker en zo kregen de gemeenten het voor elkaar dat Crailo weer opengaat. Voor een periode van 4 tot 6 maanden is noodopvang nu geregeld.

De afgelopen week is hard gewerkt om het terrein klaar te maken voor de ongeveer 40 mannen, 30 vrouwen en 30 kinderen. Dit weekeinde was de voorbereidingsklus af. Veel vrijwilligers zetten zich in om het gebouw aan te passen aan de minimale eisen voor langere bewoning, vooral op het gebied van sanitair. Het uitgestrekte terrein Crailo ligt op Larens, Bussums en Hilversums grondgebied. De groep krijgt onderdak in een van de gebouwen van het voormalige asielzoekerscentrum, dat - net als de rest van de gebouwen - al enige jaren ongebruikt is.

Deze tijdelijke huisvesting staat los van de discussie of op een ander deel van het terrein een asielzoekerscentrum kan worden ingericht voor de opvang voor een langere termijn. Het opvangverbond van tien gemeenten, de hele Gooi en Vechtstreek én Eemnes, heeft het verzoek ingediend bij de provincie Noord-Holland om Crailo weer te gebruiken als azc voor een periode van 10 jaar. Op zo'n locatie kunnen minstens 600 vluchtelingen terecht. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is momenteel naarstig op zoek naar dit soort plekken. Haarlem reageerde met de cryptische zin dat zij gezamenlijk wil optrekken in deze problematiek en dat er over Crailo te praten valt.

Vorige week kwam een heel andere boodschap naar buiten. Gedeputeerde Staten meldden aan Provinciale Staten dat de Gooise gemeenten Crailo deels of in zijn geheel kunnen kopen. De provincie is sinds 2006 eigenaar van het terrein, waar zij naar verluidt zo'n 30 miljoen euro voor heeft betaald. Het opvangverbond kan op deze manier hier, samen met het COA, vluchtelingen opvangen

"Afgesproken is dat de gemeenten zich, in samenspraak met het COA, beraden op de wijze waarop zij willen omgaan met de locatie Crailo voor de langere termijn: of ze de locatie eventueel in zijn geheel of deels willen kopen. Daarover vindt nader overleg plaats met de provincie", luidde de mededeling van Gedeputeerde Staten. De officiële reactie van het opvangverbond is dat dit ook onderwerp van gesprek is, al lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de regio of gemeenten dit complex gaan kopen.

Tijdelijke huisvesting staat los van eventuele langere opvang
De groep werd welkom geheten door de burgemeester van Laren.